torsdag 29 januari 2009

Var grillkorven bättre förr..?

Nej, det var den kanske inte men det var lättare att köpa och välja mat i korvkiosken. På den gamla goda tiden fanns det kokt eller grillad med bröd.
Slog man på stort och åkte till en välsorterad korvkiosk kunde man köpa mos också. Hade man fått lön så blev det "special" dvs. bröd, mos och korv och en dricka. Inte dricka i en fånig pappförpackning, inte ens i plåtburk utan i en flaska av glas! Avslutningsvis valde man mellan stark eller svag senap och ev ketchup. Vissa, ännu mer välsorterade korvkiosker hade fler tillbehör som gurka eller räksallad.

Dom mest välsorterade hade hamburgare också, en sort, som lades i bröd. Enda tillbehöret var lök. Nåja, den äventyrlige kunde beställa senap på hamburgaren... Men idag..? förvirringen är total om man kommer in på den lokala korvkiosken eller om man dristar sig till ett besök in i dom stora hamburgerkedjornas lokaler med dess enorma utbud med hundratals olika menyer som kan kombineras på dom mest fantasifulla sätt.

Och om inte detta vore nog finns tillfälliga menyer. Allt detta gör att man får lätt panik så fort man kommer innanför dörren. Ungdomarna som står före i kön hasplar ur sig obegripliga koder och får därigenom fram en bricka med ett för mig obekant innehåll, men som för all del, ser gott ut trots den oftast provisoriska pappförpackningen.

När man själv sedan står på tur, och en sista gång med huvudet sträckt bakåt så långt det går, tittar på matsedeln som av någon anledning hänger i taket och försöker bestämma sig för något, då tittar ofta 16-åringen på andra sidan disken med himlande ögon och suckande på lantisen som aldrig tidigare tydligen köpt en BigPack eller vad det nu heter.

Man kan då inte helt enkelt säga mos och korv eller hamburgare. Nej, man är tvingad att in i minsta detalj redovisa sitt önskemål av oftast helt obekanta komponenter med främmande namn. Har lärt mig nu, efter flera försök, att dra till med ett "menynummer" som ser bra ut. Har man då tur får man något man tycker om. Har man otur får man något mindre smakligt och ett litet, mer eller mindre gulligt leksaksdjur! Det alla förpackningar har gemensamt är att dom är för små! vad man än köper så ramlar maten över kanten och ut på brickan...

Köper man maten ute - dvs via "Drive In" - får man dessutom tala med en maskin..! och försöka att få den att begripa att man vill ha mat och inte menyer...

Nej tacka vet jag korv med mos som fanns förr. Sedan har vi all pizza. Inget fel på pizza, det är gott då och då. Men att alla gamla fina fik och matbarer nödvändigtvis skall förvandlas till pizzerior är svårt att förstå. Pizzerior har en förmåga att dyka upp överallt på dom minst oväntade ställen och med ett förmodat kundunderlag bestående av max tio personer.

Om en bensinstation, cykelverkstad eller kvartersbutik läggs ner kan man vara säker på att det inom en månad finns en pizzeria där! I vår lilla stad var vi glada när det i mitten av 1970-talet dök upp en pizzeria som utgjorde ett nytt spännande inslag i vår tillvaro och vi gjorde stora ögon när det senare öppnades EN TILL på andra sidan gatan! Hur kunde detta bära sig, frågade vi oss varandra. I dag har vi 17 st!

Apropå pizza så har vi här ett exempel på något som trots allt är bra nu för tiden: Att per telefon kontakta en pizzeria och sedan beställa valfritt nummer ur den i förväg införskaffade matsedeln är bra och bekvämt. Att sedan pizzabudet annonserar sin ankomst i god tid genom att köra med vrålade motor och skrikande däck och att ha stereon på med full volym är att välkommet avbrott i vårt lugna villaområde.

Att dom också nästan varje gång parkerar mot körriktningen, glömmer handbromsen, gör en rivstart i grusgången och nästan kör över brevlådan när dom åker igen får man leva med, i all den stund som våra pizzabud är artigheten själv när dom kommer med den oftast hett efterlängtade maten. Har funderat på hur dom får fyllningen att ligga kvar på pizzan i svängarna?

Opel Kapitän -60 som polisbil

Knut ville se fler Kapitäner som polisbil säger han, och det är bäst att göra honom till viljes. Men sen är det slut på Kapitäner som polisbil... äntligen säger kanske en del...