söndag 22 november 2009

Mona Wessman

Helgen gav inte utrymme för några större sk loppisfynd - en Mona Wessman från 1973 och ett par veckotidningar från 1960-61 är väl trots allt inte fy skam...

Mona Wessman, född 24 mars 1948 i Långsele, svensk sångerska.

Mona Wessman slog igenom tillsammans med Nina Lizell och Claes-Göran Hederström i TV-programmet Minishow som sändes på pingstafton 1967. Hennes definitiva genombrott som grammofonartist kom med Gå och göm dej Åke Tråk som hon tävlade med i Melodifestivalen 1968, låten kom på delad tredjeplats. Samma år turnerade hon i folkparkerna tillsammans med Nina och Claes-Göran. Sven Lindahl skrev Hambostinta i kort-kort som också blev en stor skivsuccé för Mona. Turnerade hösten 1968 med Lenne Broberg, Claes-Göran Hederström och Hipp Happy Band, som bestod av Mats Westman, Lasse Sandborg, Stefan Möller och Bertil Bodahl.

Hon var flitigt förekommande på Svensktoppen i slutet av 1960-talet och precis som många andra av dåtidens schlagerflickor så fick hon medverka i en Åsa-Nisse-film, Åsa-Nisse och den stora kalabaliken. Hon ställde upp i 1973 års melodifestival där hon kom sist med Helledudane en sån karl.

Efter att ha drabbats av knutor på stämbanden tvingades Mona att dra ner på sina framträdanden 1976. Under sju år bodde hon i Spanien och arbetade som reseledare och underhållare. Så småningom slutade hon helt med sångkarriären och arbetar sedan många år på Hemköp i Sundbyberg.

Källa: Wikipedia