tisdag 25 september 2012

Stridsvagnen


Innan styvfar skaffade den nedan visade bandtraktorn användes med en viss framgång en "stridsvagn". Han nämnde denna stridsvagn vid flera tillfällen, berättade bla att man plockat av överdelen (tornet?) samt att apparaten drog ofantliga mängder bränsle (bensin?).

På dessa bilder från tidigt 1950-tal har apparaten olyckligtvis hamnat i diket och bärgning utföres med hjälp av fars Bolinder-Munktell från 1946. Den traktorn var fö Larsson med och körde på 1960-talet, senare byttes den bort mot en IH.

Någon som anser sig veta något om "stridsvagnen" och vad det kan vara för typ m m? Även upplysningar om BM-traktorn tas tacksamt emot.


7 kommentarer:

raptus sa...

Traktorn ser ut som en BM 20, men den andra blir svårare. Efter kriget kom det in en del tysk surplus från Norge. kan ev vara nå`t germanskt. Annars byggde Landverk en del suspekta bandfordon.

Tony sa...

Ser ut att vara väldigt liten för att vara en riktig stridsvagn. Kan väl inte rymma mer än en person, knappt det om det är motor och bränsletank där i mitten?

Larsson sa...

Det kanske var någon form av artilleritraktor?

Unknown sa...

Tror att "stridsvagnen" är en universal bren carrier. En engelsk bandvagn från kriget. Dom kom nog också in som surplus.

FLAK sa...

vilken grej den skulle du haft idag=)
Fast lite komiskt att den körde fast, bandvagnar brukar ju klara det mesta...

Larsson sa...

Ja, det skulle ha varit kul att. Även bandvagnar kör fast om de ligger på underredet :-)

Pigham2011 sa...

"Stridsvagnen" är definitivt en Universal Carrier från Storbritannien. Det kom hit en del sådana som surplus efter kriget. Användes dock aldrig av svenska försvaret. Men, Hemvärnet i Klippan lär ha haft en som användes där.