onsdag 25 januari 2012

Mode - 1959

Värmskogbron

I Värmskog finns en bro över sjön Värmeln som heter Värmskogsbron. Den gamla bron byggdes på 1930-talet(?) och ersatte en tidigare färjeförbindelse. Den gamla bron på bilden ersattes i sin tur av en ny bro i slutet på 1970-talet.

Vad är det med detta då undrar då säkert vän av ordning? Jo, alldeles vid brofästet (till vänster i bild och utanför bild) bodde Larssons morfar och mormor, deras brevlåda syns fö till vänster på den gamla bilden. Denna bro har Larsson många minnen av. Det hände mycket vid och på denna bro... spännande var det tex när lastbilar fastnade. Morfar fick också mycken gratis ved då översta stockarna ofta "sopades ner" på vägbanan då de hade lastat lite väl entusiastiskt högt - ingen orkade heller lasta upp stockarna igen. Morfar tackade och tog emot.

En annan spännande händelse var när ungdomar klättrade på brospannen och tom hoppade ner i vattnet från högsta punkten. En farlig sysselsättning som morfar hade som fritidssyssla att försöka förhindra.

Det gamla färjelägret på "morfars sida" av sjön användes som brygga och badställe. 

Både morfar och mormor är borta sedan många år - bron är borta, brevlådan är borta, huset är kvar men kraftigt ombyggt - ganska fint trots allt men bäst var nog alltihopa på morfar och mormors tid... 

Det är kul med gamla foto som man känner igen motivet på till skillnad på dessa massor av foto som man inte har en aning om vad eller vem de föreställer.

Den ännu äldre vägen ner till färjelägret syns till höger i bild. Gick tvärs över den nuvarande  vägen, förbi morfars brevlåda till vänster och därefter ner till sjön.
Dagens bro är inte vacker men funktionell. Den gamla bron gick alltså till vänster om denna.