fredag 15 juni 2012

Snabbaste bubblan i sta´n?

Skulle tro det...

Ulla Persson - Jag Spar Mina Tårar

Gunnar Wiklund - Jag får inget svar av digGunnar Wiklund, född 17 augusti 1935 i Luleå, Norrbottens län (Norrbotten), död 29 september 1989 i Lysekil, Västra Götalands län (Bohuslän), var en svensk schlagersångare (basbaryton).

Vid sidan av sitt jobb som bilmekaniker sjöng Wiklund i olika lokala orkestrar i Luleå. Han debuterade som 17-åring med orkestern Swingers. Året därpå spelade han in sin första skiva Dä´ ä´ kärlek. 1959 deltog han i folkparkernas artistforum där han slog igenom med Per-Martin Hambergs finstämda melodi Nu tändas åter ljusen i min lilla stad. Skivan såldes i över 200 000 exemplar.

Två förebilder märks tydligt i det material Wiklund använde, den amerikanske countrysångaren Jim Reeves, vars låtar han gjorde på svenska, och Perry Como. Wiklund hade även framgångar med sånger skrivna av eller förknippade med Hank Williams, Ray Charles, Johnny Mercer, Frank Sinatra och Michel Legrand. Gunnar Wiklund hade totalt 37 låtar på Svensktoppen mellan åren 1962 och 1978. Bland hans största svensktoppshits kan nämnas bland andra Merci Cheri, Vandra vidare, En serenad till dig, Vi ska gå hand i hand och Kan jag hjälpa att jag älskar dig ännu.

Han turnerade flitigt i folkparkerna, uppträdde på krogscener och spelade revy hos Hagge Geigert i Uddevalla och på Lisebergsteatern i Göteborg. Han deltog i Melodifestivalen fyra gånger med sex olika melodier. I slutet av 1960-talet fick han ekonomiska bekymmer då det visade sig att hans agent hade förskingrat pengar och inte skött skatteinbetalningarna. I början av 1970-talet fick Gunnar Wiklund problem med hälsan; han drabbades senare av cancer och dog 54 år gammal. Han ligger begravd på Skogskyrkogården i Stockholm (Kv. 36 – minneslund).

Källa: Wikipedia.

Marianne Nilsson (Kock) - Du Måste Lära Dig Vad Jag HeterMarianne Kock, född Nilsson 1 september 1939 i Karlskrona, är en svensk schlagersångerska. Utbildade sig till damfrisörska och sjöng tidigt med Sonneys orkester och turnerade en del i södra Sverige.

1960 fick hon efter ett framträdande och en tävlingsvinst på Nalen i Stocklholm, skivkontrakt med Philips. Första skivan kom 1960 och titeln var "Tom Pilibi". År 1962 var hon under en kortare tid vokalist i Sven-Ingvars och sjöng in Då börjar livets vår, som kom på samma EP som Luffarvisa. (Detta var för övrigt den första skiva Sven-Ingvars gjorde sedan gruppen utökats med saxofonisten Sven-Olof Pettersson, som dock spelar gitarr på skivomslaget.) På LP:n Sven-Ingvars Kvartett från 1989 finns en dessförinnan outgiven inspelning från 1962 av Bei mir bist Du schön där både Kock och Sven-Erik Magnusson sjunger på engelska. I en radiointervju har Sven-Olof Pettersson berättat att Sven-Erik Magnusson skulle göra lumpen 1962. Marianne Nilsson togs in som vikarierande vokalist och Sven-Olof Pettersson som extra musiker. Men Sven-Erik Magnusson fick uppskov med sin militärtjänst och gruppen förvandlades därför plötsligt från kvartett till sextett.

Marianne Kock tävlade även i Melodifestivalen 1967. Marianne har gjort otaliga krogshower och turnéer bland annat med Gunnar Wiklund, Roffe Berg och Hayati Kafé. Marianne har haft 10 låtar placerade på Svensktoppen, bland annat "Ge mej tro, ge mej hopp, ge mej kärlek", "Vackra sagor är så korta" "Sommarsol och sommarvind" samt "Om hela världen sjöng en sång".

Marianne var flitig i parkerna och har varit med i mängder av TV och radiopgrogram. Hon har också turnerat i Tyskland och Sovjetunionen och medverkat i musikfestivaler i Polen, Malta och andra länder. Hon har också spelat in flera barnskivor.

Under 1970-talet var Marianne Kock en av tre medlemmar i gruppen Tre Profiler. Hon fortsatte efter den perioden att sjunga både som solist och i duo med Ole Moe. Hon har på senare år framtätt med sångaren Christer Peters och även ett jazzband från Stockholm.

Källa: Wikipedia.