söndag 28 oktober 2012

O´boy


O'boy-drycken lanserades av Findus 1959 men sedan Findus såldes till Nestlé 1962 har O'boy producerats av Marabou och har förekommit i olika varianter. Tillverkningen skedde ursprungligen i Findus lokaler i Bjuv och namnet O'boy kom till efter inspiration från en studieresa till USA.

Reklamen ovan är från 1962.

Källa: Wikipedia.

Köp en fotohandbok?

Larsson har på senare år tyckt att det blivit mer o mer roligt att fotografera - i sina mest lysande ögonblick har han tom fått till en och annan bra bild.

Larsson har ju aldrig lärt sig att fotografera och har aldrig haft någon dyrare utrustning utan det har mest blivit att man riktat den billiga lådkameran och liknande på någon som skulle fotograferas och så tryckt av. Mestadels har det blivit ett miserabelt resultat. Har heller ingen större koll på uttryck såsom bländare, slutarsteg och olika objektivs egenskaper. 

I dag är det ju också lättare att fotografera då det i princip inte kostar något mer än arbetet att redigera och sortera bilderna. Tar man tex femtio eller hundra bilder på en bil med olika kamerainställningar och vinklar så bör ju ett par stycket bli bra... och som sagt, idag lyckas jag få till en o annan bild bra utan att riktigt veta hur det gick till... och eftersom det det inte kostar något så kan det bli många tusen bilder per år. 

Har även "tittat" i moderna nybörjarhandböcker men inte tyckt att det har varit något för Larsson... däremot så har jag funnit att gamla 40, 50 år böcker ger många tänkvärda tips. Objektiv, tid på dagen, väder, filter (även om man idag till stor del har dom i datorn) bakgrunder, ljussättning m m är ju sig lik oavsett om man fotograferar med film eller med digitalkameror och oavsett om man tog sina foto på 1960-talet eller i dag.

Dagens tips är alltså: köp en fotohandbok på loppis för en "guldpeng" eller en "tjuga" och ta många bilder. 

Varför tyckts gamla tips vara bättre? Tänker Larsson fel? Hur tänker Ni? 


En bok för en tia från slutet på 1970-talet. 
En av många illustrationer av hur man får till en bra bild.

Många bra tips.

Normaltid och skadlig sommartid

Hur är det? Ni glömde väl inte att ställa bak klockan i går kväll? Just det, bakåt är det - mot sommaren och på våren framåt - mot sommaren.

Annars är ju detta med sommartid och normaltid ganska förvirrande och onödigt anser Larsson. Skribenten nedan har ju också lätt för att blanda ihop begreppen... fast det var väl så från början att vi skulle få en timme mer ljus på sommaren för att spara energi? 

Nej, lägg ner sommartiden anser Larsson. Omedelbart!