lördag 17 april 2021

The Vikings - Hon grät vid min skuldraHistorien om The Vikings började på hösten 1961 i Arvika då Ji Coo and The Vikings gick skilda vägar. Det var Gunnar Olsson (gitarr) kapellmästare som startade The Vikings tillsammans med Svante Valjestål (orgel), Sven Hallberg (bas) och Egon Olsson (trummor). 

Som saxofonist värvades Tony Eriksson som då spelade med Tony Jordans orkester. Tidigare på våren 1961 hade gruppen en stor hit med Viking Boogie och som bäst nådde den en åttonde plats på Radio Luxemburgs topplista. The Vikings första egna skiva var Lilla vackra Anna/Bee-Gee Rhythm, som släpptes på skivmärket Odeon. Nästa skiva som kom med The Vikings var en EP också den på skivmärket Odeon och release datum var våren 1962. Låtarna var Über den wellen/Finska valsen/Här kommer det en viking/Bee-Gee Twist. Vid samma inspelningstillfälle gjordes även fem andra låtar som av olika anledningar ej blev utgivna. I maj –62 slutade Egon Olsson och ersattes av Gösta Johannesson på trummor. 

The Vikings gjorde under åren flera framträdanden i radio och TV där de kompade ett flertal av de svenska stjärnorna i början av 60-talet bl a. Lill-Babs och Ann-Louise Hansson. Gruppens tredje skiva blev en singel på märket Karusell, låtarna var Tennessee Waltz och Margie. Singeln släpptes –63 och såldes i 20.000 ex. som var mycket på den tiden. The Vikings spelade ihop fram till 1965 med samma medlemmar, då gruppen splittrades och Gunnar Olsson fortsatte med nya medlemmar.

1968 ändrades namnet till enbart "Vikings", och 1973 till "Vikingarna". Bandets sångare var från 1973 Stefan Borsch, men han slutade i augusti 1978 och sedan den 15 september 1978 var Christer Sjögren bandets sångare, och Kramgoa låtar 7 1979 blev Vikingarnas första album med Christer Sjögren som sångare. Bandet upplöstes 2004, och hade vid den tiden sålt 11 miljoner skivor [3], cirka 500 000 av dem i Norge. Länge gick bandets albumserie under namnet "Kramgoa låtar". 1988 och 1991 fick de pris på Grammisgalan. Vikingarna sågs under större delarna av 1980- och 90-talen ofta som en standard för dansbandssound.

Avskedskonserten hölls i Arvika den 3 juli 2004 inför över 7 000 personer, och både Christer Sjögren och Stefan Borsch medverkade (Lasse Wellander var gitarrist).

Källor: http://www.finnfalla.se/vikingarna/indexviking.htm http://sv.wikipedia.org/wiki/Vikingarna_(musikgrupp)

Inga kommentarer: