tisdag 30 juli 2013

Klarälven, Forshaga

Fotograferad i juli, 2013.

söndag 28 juli 2013

Katt blir rädd för en ödla

Efterlysning - löstagbar mittkonsoll

Den här löstagbara prylen hittade vi i en Chevrolet -57. Någon som vet vart man får tag i en sådan eller något liknande?


Lill-Babs o Putte Wickmanlördag 27 juli 2013

Sunne Summer Meet 2013

Tog en snabbtur till Sunne i dag och besökte Sunne Summer Meet. Lagom varmt och fina bilar - bättre kan det inte bli.


Vila


torsdag 25 juli 2013

tisdag 23 juli 2013

Från Nordkorea till spelande signalhorn...

...kan steget tyckas vara långt, men inte på Larssons Blogg inte. På Perras Motornostalgi diskuteras livligt (nåja) Larssons och Perras kriminella förflutna. Larsson måste därför här och nu visa hur hans spelande signalhorn lät. Hur någon kan tycka illa om dessa övergår Larssons förstånd.

Nordkorea och DX-radio

Gästinlägg från Karl-Erik Stridh

Nordkorea är ett extremt slutet och märkligt land men som åtminstone förr satsade sanslöst mycket pengar på propaganda. Som DX-are (lyssnare på utländsk radio) överöstes jag av en stor mängd tidskrifter, kalendrar och böcker. En del var till och med utgivna i Sverige då det fanns en lojal följeslagare i Lund. Jag har bara sparat en bråkdel av allt som postades.

Till skillnad mot vad som sändes från östeuropa kan man inte säga att det fanns något subtilt i den nordkoreanska propagandan. Jag kan knappast använda ordet PR-material.

Samtidigt visar det bilar, bussar och traktorer som vi knappast ser i andra sammanhang. Traktorer verkade ha en speciell plats i propagandan i de socialistiska länderna. Ofta visades traktorreportage i nyhetsprogrammen, som Vremja (Tid) i Sovjetunionen och Aktuelle Kamera i Östtyskland.

Bilderna är från 1971 och för att sätta dem i ett större sammanhang så kan man i grova drag säga att Nordkorea ursprungligen hade stöd av Sovjetunionen och Kina. Tidigare hade hela Koreahalvön och delar av Kina varit ockuperade av Japan. Sedan slutet av andra världskriget ockuperas delar av Japan av Sovjetunionen (idag av Ryssland). Tack vare detta stöd kunde Nordkorea angripa Sydkorea 1950, slogs sedan tillbaka till dagens stilleståndslinje. Det finns fortfarande ingen formell fred. 1971 pågick kulturrevolutionen i Kina medans dagens Kina är betydligt mera framåtsträvande även om det är samma enpartistat. Nordkorea under Kim Il Sung är i första hand baserat på koreanska traditioner (därav den märkliga personkulten och makten som går i arv) och i andra hand ett kommunistland. Han är fortsatt landets statschef som gör Nordkorea till väldens enda nekrokrati. 

Man hade troligen trummat ihop hela Pyongyangs bilbestånd för att ta gatubilderna. Staden är känd för sina breda paradgator och ytterst få bilar. Att propagandan fungerat så bra inom landet har berott på att man dels vävt in gamla traditioner men framför allt på den totala isoleringen och att befolkningen inte ges möjlighet att höra utländsk radio eller se utländsk TV. Detta till skillnad mot exempelvis Östtyskland där de flesta kunde se västtysk TV och höra utländsk radio. 

Karl-Erik Stridh

måndag 22 juli 2013

Statoil - Filipstad

Fotograferad i juli, 2013.

söndag 21 juli 2013

Larssons lanthandel

Påpassligt fångad av min vän Fredrik Klint...


twist


The Cadillac band

Stora delar av kvällen i går tillbringades i Klässbols Folkets Park där The Cadillac band uppträdde. Att gå och titta och lyssna på detta band kan varmt rekommenderas.

Larsson fick även tillfälle att hälsa på Little Gerhard då det var 43 år sedan ungefär det skedde förra gången. Little Gerhard kom inte ihåg detta sa han!
lördag 20 juli 2013

Yankee Car Meet - 2013

Som vanligt lyste solen från klar himmel när Arvika Yankee Car Club höll sin årliga Yankee Car Meet. En del tycker att det är fint väder men Larsson anser dock att det är för varmt och håller sig helst i skuggan. 

Fast det är naturligtvis bättre det än duggregn och småkallt när det är bilträff. Hur som helst kom det ca 300 fordon som fick samsas i och utanför parken. I år hade vi satt en gräns på 250 bilar inuti - kl 11:30 var det fullt. Tror att det var nionde året i rad som träffen hölls.

Nu väntar kvällens och nattens äventyr med cruising och dans i parken för de som så önskar.torsdag 18 juli 2013

"Arne i Sunne"

I kväll gjordes det ett besök hos "Arne i Sunne" för att bese hans nya lokal samt att på plats se hans utbud av begagnade vagnar av amerikanskt snitt.

Det blev inga bilaffärer idag men en trevligt stund med prat och fika.tisdag 16 juli 2013

söndag 14 juli 2013

Dodge Dart Pioneer -60

Fast det gäller att inte lägga steken på fel grill när gästerna skrytsamt nog parkerar sin nya vagn så nära huset.


lördag 13 juli 2013

Blues brothers summermeet, 2013 - Connys USA bilar, Filipstad

I dag togs det en snabb tur till Filipstad och Connys USA bilar's Blues brothers summermeet, 2013.

Många fina bilar och fler foto kommer så småningom.


Ölöppnare


torsdag 11 juli 2013

Veckans torsdagsträff...

...gick till den vackert belägna Björknäs Sommargård utanför Arvika och dess café. Där inmundigades det räksmörgåsar m m som den nästan oförberedda personalen bredde för brinnande livet. Bra jobbat!
Solglas - och lite värmländsk mejerihistoria

Larssons kära sambo har glädjande nog blivit mer och mer intresserad av gamla prylar. Det visar inte minst hennes val av sambo! Glasspåsar från Solglass är hennes senaste fynd - tillverkade före 1967 om Larsson fattat historiken nedan rätt.


På 1800-talet fanns det mejerier på en del större gårdar i värmländska lantbruksbygder, som Värmlandsnäs och Ölme/Väse. Senare startades en del bymejerier.

Under 1880-talet kom den nya uppfinningen separatorn allmänt i bruk och satte fart på utvecklingen av mejerier. 1894 fanns det 88 mejerier i Värmland.

1909 bildades Karlstadsortens Mjölkförening, som 1915 byggde mejeri vid Våxnäsgatan (där länsstyrelen nu ligger).

Från 1896 till 1915 bildades 35 andelsmejeriföreningar i länet. En del upphörde efter några år, andra slöt sig samman till mejeriföreningar i åtta större områden (Säfflebygden, Nordmarken, Arvikanejden,Fryksdalen, Klarälvdalen, Filipstadsnejden, Kristinehamnsorten och Karlstadsorten).

1932 bildades Värmlands Mejeriförbund.

1948 gick Säffles och Karlstads mejeriföreningar ihop, och fick året efter sällskap av Arvika.

1959 byggdes Karlstads nya mejeri på Gruvlyckan.

1961 slog sig Fryksdalens och Klarälvdalens föreningar ihop, likaså Nordmarkens och Filipstads.

1967 bildades Värmlandsmejerier. Då fanns mejerier i Karlstad, Säffle, Arvika, Årjäng, Torsby, Munkfors, Filipstad och Kristinehamn. Munkfors lades ner samma år, Säffle 1969, Filipstad och Kristinehamn 1971.Mejeriet i Torsby lades ner 1985.

1991 gick Värmlandsmejerier ihop med Dalamejerier och Södra Hälsinglands Mejeriförening och bildade Milko.

2002 försvann mejeriet i Arvika, och nu är hela den värmländska mejerirörelsen ett minne blott – om man inte räknar det privata mejeriet i Nysäter, som köper mjölk av Milko och tillverkar turkisk yoghurt. Mjölken dit ska i fortsättningen komma från Grådö i Dalarna.

Källa: VF

onsdag 10 juli 2013

Resebrev från Taiwan, del 2

Gästinlägg från Karl-Erik Stridh

Sedan brukar man alltid upptäcka något lusigt på hotellet. I detta fallet att rummen hade säkerhetsdörrar som inte var infästa i dörrvalven utan satt monterade på väggen inne i rummet.

Jag blev även förvånad att Mumintrollen tydligen har okända kusiner i österled. Skotermackarna var trevliga och pumparna ser ut som robotar. Kanske man kan säga alle man till pumparna?

Chiang Kai-Shek Memorial i Taipei har 89 trappsteg upp till monumentet. De representerar hans ålder vid dödsfallet. Cadillacen från 1955 fick han av kineser bosatta i Filippinerna. Den är försedda med bland annat pansarglas och väger 3 ton. Han åkte dock inte särskilt ofta i den då han hade andra bilar.

Fågelinfluensan tar man på allvar och det finns varningar på en del offentliga platser. De svarta bussarna ska man nog undvika att åka med.

Se även här för fler bilder från Chiang Kai-Shek Memorial.

Säkerhetsdörrar som inte var infästa i dörrvalven utan satt monterade på väggen.


Mumintroll. 

Skoterutfärd.


Skotermack.

 Cadillac från 1955.

Pansarglas, vagnen väger tre ton.

Fickparkering.

MC-handlare.

MC-handlare.

Varning för fågelinfluensa:

Polisbussar.