onsdag 17 september 2014

Olle Björklund – TV-stjärnan som fick sparken


Olle Björklund kallades Mr Aktuellt. Lika elegant som en engelsk gentleman läste han upp nyheterna och kärleksbreven strömmade in. Han blev förstasidesstoff då han fick sparken från TV för att ha ”larvat sig i folkparkerna”. Men tittarna ville ha honom tillbaka.

Alltid klädd i elegant tweedkavaj, med prydlig slips och ett charmigt leende under den välansade mustaschen. Till detta en mörk behaglig röst och ett oklanderligt uttal. Olle Björklund beskrevs alltid som en sann gentleman av brittiskt snitt.

Han var Mr Aktuellt med hela svenska folket och beundrarbreven strömmade in. Reaktionerna blev våldsamma då han med buller och bång fick sparken av TV-chefen Nils Erik Baehrendtz det dramatiska året 1961. Olle Björklunds änka Ylva berättade för många år sedan för mig om bakgrunden till allt som hände kring vår förste TV-idol, ”Mr Aktuellt”.

De två träffades genom bekanta första gången 1937, då de båda var 21 år. Olle var elev på Lisebergsteatern. Ylva blev förundrad över denne artige och vältalige man. De åt en supé innan han gick upp på scenen och staterade. Ett år senare sågs de i Stockholm. Olle hade då fått kontrakt med Svensk Filmindustri och bjöd på en överdådig middag på Bellmansro och skjuts hem i en vit Ford Cabriolet med sufflett.

– Jag kunde inte förstå att en teaterelev med 300 kronor i månaden hade råd med detta, men det visade sig att Olle levde gott på arvet efter sin adoptivfar. Senare fick jag klart för mig att det att han var adopterad var hans stora sorg i livet. Det gav honom ett mindervärdeskomplex och en osäkerhet. Det var nog för att kompensera detta som han sökte sig till offentligheten, resonerade Ylva.

Hans mamma dog i TBC när Olle vara bara några månader gammal och han placerades på barnhem. Två år gammal adopterades han av byggmästaren Emil Björklund och hans fru Wilma i Göteborg. De hade det gott ställt och ville ge Olle bästa möjliga framtid. Han fick teaterutbildning i både Berlin och London. Efter borgerlig vigsel den 7 september 1937 begav sig Olle och Ylva till Vasa i Finland där han hade fått engagemang på Svenska Teatern. Ylva mindes hans fina insats som den psykologiskt komplicerade professor Mensch i Kaj Munks antinazistiska pjäs Han sitter vid smältdegeln.

– Han agerade med små medel och överdrev aldrig varken tonfall eller gester.

När kriget närmade sig sommaren 1939 flyttade de hem till Stockholm där deras första barn, dottern Tony, föddes. Några lediga skådespelarjobb fanns inte, men Olle blev inkallad och tillbringade fem år som kontorist på Arméförvaltningen. Samtidigt började han på lediga stunder att rycka in som extra hallåman på radion. 1944 blev han fast anställd som sändningsledare och hallåman.

1956 startade Sveriges Radio reguljära TV-sändningar och förberedde ett renodlat nyhetsprogram som döptes till Aktuellt. Eftersom Olle hade lång mikrofonvana från radion och dessutom såg bra ut med sin diskreta framtoning var han självskriven som vad som i dag kallas nyhetsankare.

Den första sändningen den 2 september 1958 blev kaotisk, ett elddop. Reportern Lars Ag hade varit på Island och bevakat det så kallade fiskekriget, men varken bild eller ljud fungerade. Ag stammade och irrade med blicken och Olle Björklund fick med sitt lugn avsluta sändningen på bästa sätt.

Under drygt två år blev Olle Björklund en stor favorit i de svenska TV-sofforna. Kärleksbrev, virkade slipsar, stickade vantar och broderade dukar vällde in med brevbäraren till ”kvinnornas Olle”.

– Vi var inte beredda på allt ståhej utan trodde att det skulle bli ungefär som när han läste nyheter i radion. Och själv tyckte han inte att det var något märkvärdigt. Skillnaden var ju bara att han syntes i bild.

Olles och Ylvas äktenskap knakade i fogarna och de gick in i var sitt förhållande. 1959 blev det skilsmässa. Ylva flyttade till Selberga mellan Nyköping och Gnesta och startade en ridskola. De fann dock snart att de hörde ihop. Efter en kortare tid flyttade Olle till sin familj på gården och allt var som vanligt igen, med den skillnaden att de blev sambo resten av livet. Namnet Olle Björklund hade nu blivit magnet, inte minst mustaschen, som enligt en tidning ”mycket vältaligt kunde beskriva världshändelser och rena bagateller”.

Om Mr Aktuellt visade sig offentligt kom det stora publikmassor. Det var ren hysteri runt honom. Arrangörer med sinne för affärer förstod att det fanns pengar i namnet Olle Björklund och det insåg han själv också. Han nappade på erbjudanden att framträda i några folkparker, där han presenterade artister och drog några låtar på sitt munspel. Olle Björklund visste att han tog en risk. Radions och TV:s medarbetare fick inte äventyra företagets goda rykte och trovärdighet genom att delta i jippon. Sidoinkomster var förbjudna. I juni, när Olle hade varit på Västkusten, där det förekom reklam för öl och cigarretter, slog TV-chefen Nils-Erik Baehrendtz till med de bevingade orden ”Och så är Olle Björklund ute och larvar sig i parkerna”.

I juni 1961 blev det sparken på grått papper. En folkstorm utan like bröt ut. ”Vi vill ha kvar våran Olle i TV-rutan!”. Baehrendtz fick ta emot åtskilliga arga brev – många med hotfullt innehåll – men stod på sig. Möjligen kunde han tänka sig att Olle gick tillbaka till radion och läste nyheter där.

Nyheten fick kvällstidningarna att explodera. Han fick omedelbart ett generöst erbjudande från piratradiostationen Radio Nord som han dock nobbade. Olle Björklund blev frilansande underhållare och flängde landet runt och korade lokala skönhetsmisser, invigde varuhus, demonstrerade hushållsapparater och mycket mera.

En journalist träffade honom på Stadshotellet i Vimmerby, där han visade kallvattenbehandling av grönsaker, ackompanjerad av dragspelaren Andrew Walter. Ville han be Baehrendtz om ursäkt för att komma tillbaka till TV?

– Det känns onekligen konstigt vid 45 års ålder och efter 16 år på Sveriges Radio visa kallvattenbehandling av grönsaker, men avbön gör jag inte för att få TV-jobbet tillbaka. Har jag fått sparken så har jag fått sparken, sade Olle Björklund.

Olle Björklund var borta från TV-rutan för alltid. Nej, en gång dök han upp igen. Det var 1971 som programledare på TV-auktionerna på Skansen tillsammans med den populäre värmländske auktionisten och riksdagsmannen Karl Erik Eriksson. Olle Björklund var i grund och botten ingen lycklig person. Han brottades hela tiden med tankarna kring att han inte hade fått känna sina biologiska föräldrar. Först i 55-årsåldern hittade han sin gamle far, en hög officer.

– När Olle sökte upp fadern förnekade denne att Olle var hans son. Han blev avvisad – Olle, som var älskad av hela det svenska folket, dög inte åt sin far, berättade Ylva.

I slutet av 1960-talet köpte Olle och Ylva en avstyckad gård utanför Örkelljunga, Sjöhultet. Han försörjde på att läsa in speakertexter och leda kurser i personligt uppträdande. I bygden blev han mycket uppskattad eftersom han gärna ställde upp som programledare på tillställningar av olika slag.

1981 skulle han fylla 65 och han gladde sig åt att ännu en gång få framträda på Skansen, trots att hans läkare varnat honom för att hjärtat inte var så starkt. Den 27 mars – tre månader före pensionsdagen – åkte han de två milen till Markaryd för att köpa en tårta för att fira dottern Cays födelsedag. Efter ett par timmar kom ett par poliser och knackade på hemma hos Ylva. Olle hade hittats död i sin bil.

Text Ingmar Norlén. Källa: http://minnenasjournal.nu/