söndag 11 oktober 2015

Hylands Hörna 3/10 1961

Inget bra på TV på mest hela helgen. Annat var det 1961 då det mesta var bra, i synnerhet Hylands Hörna. Inga blinkande lampor, fyrverkerier, kameror som aldrig står still, dålig klädda artister, dunka dunka musik, hysteriska människor, reklamavbrott, protester eller andra ytterligheter. Enbart god underhållning för hela familjen!

Fast i kväll ser vi på Genikampen och sedan Downton Abbye - så allt är inte åt h-e...

Flygsoldat 113 Bom

Flygsoldat 113 Bom, svensk tecknad humorserie om en malaj i flygvapnet, skapad av Torsten Bjarre 1941. Serien debuterade i flottiljtidningen Flygpost, flyttades sedan till Teknikens Värld och hamnade även i serietidningen 91:an då tidningen startade 1956.

Bom, vars förnamn inte är känt, har en påfallande svart kalufs, som Bjarre hämtade från en trollfigur han tecknat tidigare. Som namnet antyder utmärkte sig Bom genom att vara flottiljens sämste skytt. Vid ett tillfälle, då soldaterna insett att det gällde att verka skjuta illa för att undvika svårare tjänstgöring, var Bom den ende som träffade måltavlan: "Jag försökte också skjuta bredvid, men jag missade". Därför tillbringade han den mesta tiden med att sopa och städa, utan någon större entusiasm.

Förutom Bom har serien bara en huvudfigur; Översten - en liten, rundnätt flintskallig herre med stora, vita valrossmustascher.

Bjarres sista avsnitt publicerades i Teknikens Värld nummer 26 1971, då Bom muckade från flottiljen.

Efter att Bjarre lämnat serien har nya avsnitt gjorts för 91:an-tidningen av bland andra Gunnar Persson (enbart som författare), Lasse Persson, Bertil Wilhelmsson och Anders Persson.

Flygsoldat 113 Bom har ingenting att göra med Nils Poppes karaktär Fabian Bom.

Källa: Wikipedia.