söndag 14 februari 2016

Edet


Doris


Doris Svensson, känd under artistnamnet Doris, är en svensk sångerska född 1 juli 1947 i Göteborg.

Doris har arbetat med flera musikgrupper under 1960- och 1970-talen. Hennes scendebut gjordes 1960 och två år senare kom hennes första skiva, Singin’ the Blues, med The Strangers. Hon sjöng därefter ett tag i dansbandet Weeds och senare i popgruppen Plums. Plums fick en hit 1967 med låten "Mama Didn’t Lie". Två år senare, 1969 startade hon bandet Dandys; med dem fick de också en listplacering med "Go Back to Daddy".

1963 deltog Doris i teveprogrammet "Drop In" på SVT, där även Boris, Beatles, Gals & Pals och Lill-Babs framträdde i samma program.

1970 släpptes albumet Did You Give the World Some Love Today Baby. Gruppen hon spelade med på skivan bestod av Berndt Egerbladh på hammondorgel, Lukas Lindholm på bas, Bengt Carlsson på gitarr och Janne "Loffe" Carlsson på trummor. Skivan sålde dock inte så bra och glömdes snart bort, men drygt 25 år senare blev skivan något av en kultskiva och ett eftertraktat samlarobjekt. Därför återsläpptes albumet på CD 1996, med spår från albumen med Plums och Dandys.

Låtarna från albumet har sedan återkomsten använts i reklamer och vinjetter. Spåret "Beatmaker" användes till programmet Doris i P3, titelspåret har använts i reklam för SOS Barnbyar och som signaturmelodi till Bästa formen 2005 och "What a Lovely Way" förekom bl a i TV-serien Cleo. Spåret "Wouldn't That Be Groovy" har också använts i reklamfilmer för Ikea.

Under 1970-talet jobbade hon tillsammans med sin man i dansbandet 031. Så småningom lade hon dock musikkarriären på hyllan och blev undersköterska. Idag är hon pensionerad och bor fortfarande i Göteborg.

Källa: Wikipedia