söndag 7 augusti 2016

Forna tiders nöjesliv


En intressant bekantskap...

Aftonposten, 1952

Läkerol är ett varumärke för halspastiller och tuggummin som idag tillverkas av Cloetta. Varumärket lanserades ursprungligen 1909 av Ahlgrens Tekniska Fabrik i Gävle. Det användes då för en tysk produkt, importerad från Kleutgen & Meier i Bad Godesberg. Inte förrän 1916 började Ahlgrens producera pastillerna.

Adolf Ahlgren upptäckte tabletten på en livsmedelsmässa i Leipzig 1909. Samma år introducerades Läkerol-pastillen i Sverige. Tabletten blev genast en succé. Därefter introducerades Läkerol i en rad länder med början i Danmark 1910, Norge och Finland 1912,Ryssland 1913 och Tyskland 1914. Under första världskriget producerades pastillen i en särskild variant, Krigs-Läkerol. Man kunde då inte få tag på gummi arabicum utan tog fram en sockerbaserad variant med hjälp av expertis från den biologiska institutionen vid Stockholms universitet.

Från och med 1916 fram till slutet av 2013 producerades Läkerol i Sverige enligt recept från firman som skapade tabletten från början, nämligen Kleutgen & Meier i Tyskland. 2014 lades Läkerolfabriken i Gävle ner av nuvarande ägarna Cloetta, och läkerolproduktionen flyttades till Levice i Slovakien.Adolf Ahlgren gav 1912 Läkerol tecknet "A" för att symbolisera den kvalité Ahlgren stod/står för. Läkerol har sedan vidareutvecklats och marknadsförts i många decennier. Det började med en enda produkt 1909 men fortsatte med fler smaker. Läkerol finns i hela världen. Idag finns ca. 30 olika smaker och de flesta, med undantag för Läkerol Bon Bons, är sockerfria, de övriga innehåller bl.a. aspartam. År 2005 kom Läkerol anpassad för barn. Senare, år 2009, kom det Läkerol Tuggummi även kallad Läkerol Chewing Gum.

Företagets VD Bengt Ahlgren instiftade 1955 Läkerols kulturpris.

Källa: Wikipedia.

Kyrkogatan - Fallängsvägen