söndag 16 juli 2017

VEM VAR GULLSTRAND?

Gästinlägg från Bengt Carlén

Under de senaste årens promenader i San Diego dröjde det inte länge innan jag la märke till Gullstrand Street. Så svenskt och i synnerhet värmländskt det klingade. Gullstrand! Vem var denne Gullstrand som förärats en gata i USA:s till befolkningsantalet sjätte största stad?

Vi vet att svenskarna som utvandrade till USA framför allt på 1800-talet och i början av 1900-talet i första hand hamnade i de östra delarna av landet; var de av bondesläkt ville de bruka jorden i det nya landet och i synnerhet södra Kalifornien är inget jordbrukslandskap. Men alla ville inte fortsätta i fädrens spår bakom plogen och statistiken visar att en hel del svenskar också bosatte sig i Kalifornien. Så vem var denne Gullstrand som fortfarande borde ha släktingar i Sverige. Och vad gjorde han i San Diego?

Vi kastar ut frågan till bloggbesökarna och hoppas på svar.
2 kommentarer:

Anonym sa...

Svaret finns kanske på nätet? Gatan verkar ligga på universitetsområdet. Kan det vara Allvar Gullstrand som satt i Nobelkommiten? Gatorna i området är kanske uppkallade efter kändisar i forskarvärlden?

Nostalgorama sa...

Det verkar vara så att gatorna i området är uppkallade efter Nobelpristagare. Allvar Gullstrand var pristagare i fysik. Kantor är en annan gata som finns där och han var pristagare i litteratur. Jag hittar ingen annan koppling till någon svensk.