fredag 24 februari 2017

Cadillac -59 och dess vinghöjd

För många år sedan fick jag lära mig att det på Cadillac -59 fanns två olika höjder på bakskärmens vingar. De "vanliga" karossalternativen hade en storlek medans chassi som man sedan byggde limousiner, begravning- och ambulansversioner av hade lägre vingar.

Jag har än inte fått tillfälle att mäta på någon bil och många har inte trott på detta - oftast kanske pga att man sällan ser dessa olika versioner tillsammans - men på dessa två bilder med hyfsad samma vinkel på två olika karosser som jag hittade på en salusida  tycker jag att det syns tydligt om man tittar på vingens översida.

Dvs den vita bilen har betydligt lägre höjd på vingarna än den svarta. Det som även kan trassla till det är att det naturligtvis fanns karossörer som byggde andra karosser på standardbilar, tex kanske byggde ambulans av vanlig fyra dörrars six Window Sedan och då fick de högre vingarna på köpet.

Någon som kan mer om detta?Tony Granqvist - Var Fanns Du Då?

Einar Bergh - Jag Ringer Dig På Tisdag

Bibi Johns - Det Är Så Tyst

Towa Carson - 6-5 Hand Jive

Anita Söderberg - Makin' Love

Sven-Gösta Jonsson - Bonnie Twist

Hootenanny Singers - Början Till Slutet

Opel Olympia Rekord Ascona -59

Vännen Knut tipsade om bilder från den schweiziska GM-fabriken, GM-Montagewerk Biel som låg i staden Biel. Där tillverkades GM-bilar mellan 1936 och 1975.

En riktigt snygg modell var den i  slutet av 1959 tillverkades tvåfärgade specialutgåvan av Opel Olympia Rekord som fick sitt namn efter staden Ascona vi sjön Lago Maggiore mellan Italien och Schweiz. Senare kom det en helt annan opelmodell som hette Opel Ascona men det är en helt annan historia.

Vagnen på bilderna är en av de mycket sällsynta original Olympia Rekord Ascona specialmodeller i en vacker färgkombination av guld och vit. Även interiören tvåfärgad i guld och vit. Finns det någon sådan här Ascona i Sverige? Norden?

Någon som sitter på mer info som tex modeller och antal tillverkade vagnar vid GM-Montagewerk Biel?


Källa: http://www.opel-p1.nl/ascona/ascona.htm