tisdag 4 juli 2017

FOURTH OF JULY - VIKTIG DAG I USA

Gästinlägg från Bengt Carlén

Man måste nog ha varit i USA den 4 juli för att inse hur stort ”Fourth of July” är. Veckor innan planeras det för firandet och helgen innan kallas för 4 juli-helgen.

Var och en inser säkert att Fourth of July är USA:s nationaldag. Och att det är just denna dag i början av juli beror på att det var den 4 juli 1776 som ett antal oppositionella herrar undertecknade Declaration of Independence, dvs självständighet från Storbritannien som då var herre över de 13 kolonier, dvs stater, som gick samman för att bilda United States of America.

Den amerikanska flaggan, Stars and Stripes, har en koppling till den tidiga historien genom att de röda och vita strecken, 13 till antalet, symboliserar just de 13 första staterna. Och efter hand har antalet stjärnor på flaggan vuxit eftersom de symboliserar alla i USA ingående stater och för närvarande är de 50 till antalet.

Att man inte ville tillhöra Storbritannien längre berodde på ett flertal faktorer. Amerikanerna tvingades betala skatt till den engelske kungen men fick inget i gengäld, inte heller hade de någon representation i det brittiska parlamentet och slutligen fick de finna sig i att våldgästas av brittiska trupper som krävde mat och husrum och stallplatser för sina hästar.

Som sagt, 4 juli är stort. Ja, överhuvudtaget allt som har med nationens korta historia och den patriotiska känslan är stort. Jag har varit på flera bilträffar i Kalifornien där nationalhymnen  ”Star- Spangled- Banner” plötsligt ljudit ut i högtalarna med påföljd att allt och alla stannar upp och man förutsätts vinkla högerarmen över sitt hjärta i respekt för nationen tills musiken tystnat.

Jag vet att något liknande inte skulle kunna inträffa i Sverige. Man må tycka vad man vill om USA men det finns en sak man inte kan ta ifrån dem - stoltheten över sitt land. Och det oavsett varifrån de räknar sina rötter. Märkligt nog saknar vi denna stolthet i Sverige och det krävs nog stort bloggutrymme för att veckla in sig i djuplodande resonemang om varför det är så. Men om vi lyfter blicken bortanför Sveriges gränser och tar oss ut i världen ska vi upptäcka att lilla Sverige har ett mycket gott anseende. Att vara svensk är något att vara stolt över.