måndag 24 juli 2017

PV CALIFORNIA PÅ IN-N-OUT

Gästinlägg från Bengt Carlén

Även om den amerikanska bilindustrins vagga stod I Michigan med DE TRE STORA I Detroit har Kalifornien ändå alltid varit en mycket viktig marknad om än lite speciell. Bilköparna i Kalifornien har alltid varit intresserade av nyheter och specialvarianter av standardbilar.

När Volvo på allvar tog sig in på den amerikanska marknaden var följaktligen Kalifornien bland de första staterna där den svenska bilen såldes. Men där skulle det visa sig att 51-hästaren inte var så mycket att komma med men med B14A-motorn på 70 hästar ansågs PV:n plötsligt som en sportig bil. Dessutom tog man fram en specialvariant, PV California, med vit lackering och specialinredning; en variant som visserligen också såldes i Sverige men då enbart med standardmotorn.

1948 startade i Baldwin Park i Los Angeles-området i Kalifornien en hamburgerrestaurang som döptes till In-N-Out. Grundkonceptet var enkelt – fräscha råvaror och god service; ett koncept som håller än idag.

Så sent som 1976 hade In-N-Out 16 restauranger i södra Kalifornien. 40 år senare har hamburgerkedjan vuxit ut till att även omfatta Arizona, Nevada, Utah, Texas och Oregon och antalet serveringsställen är uppe i 313 stycken. Och som sagt, inga konstigheter vid tillagningen. Fräscha grönsaker och varje hamburgare steks av ett stycke köttfärs på plats. Inga djupfrysta burgare som tinas i mikrovågsugnar!

1956 lät man en konstnär måla en tavla som föreställde en In-N Out-restaurang med bilar på drive-in-banan. Vid ett besök nyligen på en av San Diegos fyra In-N-Out föll min blick på tavlan som mångfaldigats och finns på varje restaurang med en vit PV California mitt i bild.