söndag 13 maj 2018

SVINDLANDE AFFÄRER ÅRGÅNG 1965

Gästinlägg från Bengt Carlén

Ett ladufynd skulle man kanske idag kalla det här renoveringsobjektet som 1965 kallades rätt och slätt för en skrotbil.

Det var Nya Wermlands-Tidningen som den 10 april 1965 berättade om en Visby-bo som av en man från Karlstad köpt en Buick 1933 års modell som han tänkt ha som en hobbybil. Bilen kom från Norge men säljaren lovade att alla importavgifter som tull, accis och andra skatter och avgifter var betalda. 800 kronor var priset vilket mannen från Visby förde över via bank.

Därefter forslades bilen på järnväg till Nynäshamn där den skulle köras över på Gotlandsfärjan. Men bilen startade inte och hade knappast varit körbar heller med tanke på hur den såg ut. Så bilen fick bärgas över på färjan och när den väl stod på kajen i Visby för avhämtning hade priset stigit till 3.200 kronor. Avgifterna var nämligen inte alls betalda som den lurige Karlstads-bon hade lovat och så tillkom naturligtvis kostnaden för bärgning. När mannen i Visby fick se bilen på kajen fick han en mindre chock och vägrade befatta sig med bilen.

Idag hade det naturligtvis funnits många spekulanter som varit beredda att betala 3.200 kronor för en 1933 års Buick. Hur det gick med bilen efter att den övergivits på kajen i Visby hade varit roligt att veta.

Inga kommentarer: