lördag 19 maj 2018

TILLBAKA TILL EDA

Gästinlägg från Bengt Carlén

Tänk så mycket information och underhållning det går att få ut av en gammal dagstidning. Larssons Blogg är absolut rätt forum för en tillbakablick i Nya Wermlands-Tidningen torsdagen den 2 oktober 1958 där vi är först med det gamla. Karl Adolfsson, Skrot-Kalle i dagligt tal, hade några dagar innan fått besök av tidningen och då berättat att ”ännu kan vi ge upp till några hundra för en skrotfärdig personbil, för lastbilarna betydligt mer. Men för att det kan vara affär för oss beror ju på att vi tar vara på allt av värde i bilarna och säljer detta, huvudsakligen till Norge. Plåten har vi ju även avsättning för, den skickas till Degerfors järnverk."

Tidningens utsände hade gått runt bland alla skrotbilarna och kunde konstatera att det faktiskt pratades mer norska än svenska bland kunderna. En norsk kund var ute efter begagnade tippanordningar att sätta på kärror tillverkade av uttjänta, avkapade lastbilar. På ett annat ställe återfanns Ove Findus Fribergs stock-carbil som till slut hade gjort sitt.

1958, efter att ha varit igång 2-3 år, beräknades det finnas omkring 800 skrotbilar på Kalles marker. Kalle själv hade fotograferats på toppen av ett mindre berg av motorer men tyvärr håller den bilden så låg kvalité att vi får klara oss utan den och i stället nöja oss med två andra bilder; en översiktsbild och en bild på Findus Fribergs bil.


Inga kommentarer: