lördag 3 januari 2009

Garagetitt

Temperaturen steg i dag till -1! Tog en promenad(!) ut till garaget för att titta till fordonen. Jodå, allt såg bra ut förutom de vanliga kattspåren ovanpå Forden. Grrrr - någon som vet något bot mot detta? Å andra sidan finns det inga möss och råttor i garaget (som då alltså är av enklare typ = kallgarage).

Min katt får naturligtvis vistas i garaget men hans kompisar som består av övriga mer eller mindre vilda kattdjur bör ligga därifrån... tilläggas kan att vårt bostadsområde i stort sett består av katter - alla hushåll verkar ha minst fyra katter!


Vad består då kattproblemet av?

1 De torkar inte av sig på fötterna innan de hoppar upp på vagnen!

2 Dom slåss med varandra - med näbbar och klor (ja, kanske inte näbbar då - men klor) så det kan blir revor i lacken!

3 Vissa äter sin lunch på motorhuven! Ofta då bestående av småfåglar vilket innebär att vagnen kletas ner med blodfläckar och fjädrar!

4 Vissa tar sig tupplur på taket eller motorhuven (helt ok med klorna indragna) och om jag då öppnar porten hastigt får djuret panik! - paniken består ofta av att först fälla ut alla klor, ta ett skutt på en meter rakt upp i luften, landa på bilen igen, ut med klorna igen för att få fäste i ytan, ta ett skutt åt sidan rakt in i väggen för att slutligen springa ut ur garaget... därefter sätter sig djuret ofta ute på tomten och putsar och slickar pälsen allt medans det skickar anklagande blickar mot mig. Att bli påkommen med att sova på en bil måste vara en av de mest skrämmande saker som finns för en katt!

Men som sagt - råttproblem finns inte...

Fullutrustad

Var en tur till "Gammelvala" i somras då det bla var veteranbilsträff. Ett fordon som fick stor uppmärksamhet var detta:

Fråga mig inte vad det är för något men fungerade gjorde det, drog iväg fint - visserligen med måttlig fart - men ändå...

Radioinköp

1999 köpte jag en Chevrolet Caprice. Den tidigare ägaren skickade med en FIN radio - radion som satt i bilen från början ville säljaren behålla då den var ÄNNU finare. Jag förstod aldrig riktigt resonemanget men lät honom hållas då det var en bil jag skulle köpa och inte radio. Ja, för att göra en lång historia kort lyckades jag elda upp den medskickade fina radion, en ny införskaffades och allt var frid och fröjd i många år...

I nådens år 2006 skulle det köpas ytterligare ny radio. Bakgrunden till detta var att jag i ett svagt ögonblick fick för mig att jag skulle modernisera (hemska ord!) mig och skaffa en "ljudanläggning" med CD-spelare. CD-spelare visste jag vad det var då jag haft en sådan anläggning länge inomhus som fungerat bra. Lätt som en plätt att sätta i en cd-skiva och sedan spela in valfria låtar i valfri ordning på ett kasettband som sedan stoppades i bilens radioapparat - alternativt att spela in från radion på samma sätt.

En annan bakgrund kommer jag ihåg nu var att det visade sig bli svårare och svårare att få tag i kasettband - fick leta länge innan jag med en viss motvilja tvingade gå in på Lidl där dylika band fanns till salu.

...nåja, ny radio var det - en CD-handlare uppsöktes och genomgång av sortimentet gjordes varvid förvirringen blev total. Vad i svarta h-e är: RDS, MP3 och CD-R/RW? Vad är MP4, MOS-FET med effektförstärkare och Burr-Brown 24-bitars ND/C-omvandlare? Vad i svarta... är en JVC KD-G722 med iPod? Och vad är en subbasutgång med nivå-/frekvenskontroll? Vad har detta med en radio att göra?

Varför kan inte radiofabrikanten uttrycka sig på svenska och på ett sätt som man begriper?

För i tiden fick man välja på mono och stereo samt möjligen Dolby! Det enda jag hade begärt var en radio med ett hål för cd-skivan till ett bra pris men det visade sig vara omöjligt att hitta. Försäljaren frågade vad jag skulle ha radion till? -"Tja att lyssna på radio och spela cd-skivor" svarade jag, lätt förberedd på att det var en kuggfråga. Flera andra försäljningsställen besöktes utan att jag blev klokare. Ingen försäljare var heller riktigt klok tror jag, utan pratade hela tiden om "heta" nyheter, konstiga förkortningar samt om Watt och uteffekter.

På ett ställe gav jag igen och sa liksom i förbigående att jag hade en Caprice -77 med 350/350 som apparaten skulle monteras i och att det var noga med att effekten inte störde vridmomentet på låga varv - han såg i sin tur ut som ett frågetecken! På ett ställe fick jag sedan napp - en trevlig försäljare sa inte en enda förkortning utan visade bara upp ett ställ med apparater i olika prisklasser och sa bara: -"Lyssna! Låter det bra och Du tycker priset är OK så köp - det räcker!" Dom ev finesserna på radion skulle jag lära mig och så var vi överens om att om man inte visste vad finesserna med konstiga förkortningar betydde så behövde man dom troligtvis inte heller.

Förståndig man ansåg jag och köpte. Hem som attan - ryckte ur den gamla perfekt fungerande bandspelaren och stoppade i den nya och otroligt nog, den fungerade perfekt från början.

Sedan skulle hembrända cd-skivor tillverkas men mer om detta i annat inlägg...

Frågan är då avslutningsvis - varför skall elektriska apparater typ bilradio säljas med finesser som ingen behöver eller begriper sig på? Lika illa är det med tex en TV? Och som sagt - varför kan inte fabrikanten uttrycka sig på svenska och på ett sätt som man begriper?