söndag 11 januari 2009

Helgen som gått...

...kan konstatera att det varit mildgrader under helgen. Inget eldande och inget bärande av ved... värmepunpen har gjort sitt jobb som den - med något undantag - gjort sedan 1984 (ja, den fungerar alltså ner till ca 10- - därefter är det olja eller ved som gäller).

Gillar egentligen inte mildgrader på vintern, bara "söl" på marken och vägarna. Nej, 6 eller 7- är fint...

Ändå värre var det med mildgrader ute på den tiden jag jobbade i skogen! Ett elände var det att köra skotare när inte marken var frusen och hu vilka hemska spår det blev...

Nåja, vädret kan man inte göra något åt - hur gärna man än vill...

YouTube

Funderar lite på detta med YouTube. På bara ett par år så finns det nästan "allt" mellan himmel och jord. Mestadels består kanske innehållet av egenproducerade videofilmer - något som kanske var andemeningen med sidan. Men, det finns ju massor med tv-program, reklamfilmer, musik (inte minst) och filmtrailer m m, m m.

Första förutsättningen att hitta något på YouTube är ju att någon lagt ut materialet och då uppstår frågan? Vem är det som lägger ut, och vem är det som hittar alla gamla filmer? Jag tänker tex på alla gamla amerikanska reklamfilmer om bilar från tex 1950-talet, vem har tillgång till sådana? ...och i vilket "format" finns detta? Dom som har tillgång till detta måste ju lägga ner ett jättearbete att digitalisera materialet!

När kom möjligheten för privatpersoner att för rimliga pengar spara ner tv-program? Den första möjligheten var väl videobandspelaren som enligt Wikipedia kom till Sverige 1973? Men hur gjorde man innan? Visst kan man ju tänka sig att någon i tex USA filmade av tv-rutan och sedan idag digitaliserar materialet och lägger ut det på YouTube.

En annan möjlighet är kanske att gamla arkiv rensats ut och "någon" förutseende person tagit reda på filmerna men fortfarande är ju arbetet med att digitalisera kvar... Kan ju även vara så att kopior "tagits tillvara" av inblandade parter...

Sedan har vi ju copyright-frågan. Visst har man hört talas om bortplockade filmer och avslutade konto på YouTube men det verkar som om inte dom stora bilföretagen bryr sig? Men visst, det är ju fortfarande reklam för företagen...

Men när det visas gamla såpor som Lucy Show mfl och som legat ute flera år börjar man fundera... är det ingen som bryr sig? En enkel sökning tar ju bara någon sekund! Eller är processen lång måntro att först hitta, sedan anmäla och sedan vänta på att YouTube ev tar bort filmerna? Eller, åker filmerna upp lika fort igen?

Hur som helst - det är en guldgruva för oss nostalgiker...

Någon läsare som har en åsikt?

Några funderingar så här på söndag eftermiddan...

Buick -58 TV-reklam

Vi tar väl även en titt på Buick -58 när den var ny!