söndag 25 januari 2009

En tur ut till garaget...

Slask och töväder i dag efter några dagars snöfall... tog mig en tur ut till garaget för att varmköra Forden - brukar göra det en gång i månaden eller så...

Startade efter några varv på startmotorn och fick mullra på tomgång en stund... vågade dock inte köra så långt ut ur garaget för annars så hade jag väl aldrig kommit in igen!

Undrar om det är första gången vagnen hade snö under sulorna? Längtan till våren är svår men Larsson tar det som en man...

Tandberg bandspelare

En Tandberg bandspelare var kanske det finaste man kunde köpa på 1960-talet?

Tar man priset 1961 x 10 så får man en uppfattning om vad den kostade...

Moderna sägner

Tänkte skriva några rader om skrönor eller sk moderna sägner om Ni, ärade läsare möjligen är intresserad av detta. Moderna sägner är enligt folklivsforskare och andra ingenting annat än uppdiktade historier och berättelser, huvudpersonerna är då gärna invandrare och flyktingar.

Men man måste ändå fråga sig: är verkligen alla berättelser uppdiktade? Av alla berättelser som man läser om i tidningar och som berättas av folk, så bör någon ha något korn av sann händelse bakom sig? Eller vill man bara tro det..?

Det som dom flesta moderna sägner har gemensamt med varandra är att dom berättas av någon som "nästan" var med. Dvs att man hör, -"En kompis till mig berättade att "det och det" hände en grannes släkting eller en släktings granne". Eller också har det stått i en tidning och gäller då automatiskt som fakta. Eller, -"Jag hade en arbetskamrat en gång som bodde granne med en som gjorde så och så eller sa så och så".


Microvågsungnar

Den mest klassiska historien är väl den om tanten som släppte in sin våta katt och sedan torkade den i microvågsungnen! På tal om mikrovågsugnar så har Ni kanske hört talas om kvinnan som hittade en mikrovågsugn efter vägen, plockade in den i bilen och glad i hågen styrde kosan hemåt. Efter en liten stund ringer det på dörren och ett par poliser står utanför och frågar surt varför hon stal deras fartradar och om dom möjligen skulle kunna få tillbaka densamma!


Den avslitna handen

En annan klassiker är om det äldre paret som är ute och kör med sin bil. Dom kör om en raggarbil vars besättning blir sura över tilltaget och kör ikapp och lägger sig vid sidan om paret, vilt tutande och utstötande läten och grimaser. Paret bryr sig inte utan kör lugn vidare. Plötsligt sträcker sig en raggare ut ur bilen och börjar slå på parets bil med en kedja. Mannen blir då rädd och trampar gasen i botten. Raggarbilen blir efter och paret pustar ut. Väl hemma och kommer ut ur bilen för att ringa polisen, vad får dom se? Jo i dörrhandtaget sitter det en kedja inlindad och i andra änden så hänger det en avsliten blodig hand!


Bastu i köket och potatisodling i finrummet

Ni har väl hört talas om finnländare som badar bastu i köket med hjälp av spisen och ugnen, eller om invandrarna som har grisar på balkongen. Det berättas om invandrare som odlar potatis på parkettgolvet osv, i all oändlighet. Råttor i pizzor.Vi har hon som åt pizza och när hon kom hem märkte att hon hade fått något imellan ett par tänder som var omöjligt att peta bort. Väl hos tandläkaren plockar han ut en råttand!


Bortglömda bilar

Vi som är intresserade av bilar har hört olika versioner om bortglömda bilar, gärna i Göteborgs hamn. Jag har hört talas om Fordar, ofta Cromvicke, Customline eller liknande, som Ford inte hade fått sålt utan därför blivit stående i ett lager. Vanligt att höra på 1970-talet...

Har ni hört talas om den helt nya Chevrolet Impala av 60 års modell som en man hade legat död i länge och väl och därför var den nya fina bilen full av likmask!


Billig Rolls-Royce

Men min favoritskröna som jag inte har hört i så många olika versioner och heller inte i från så väldigt många olika håll och som jag tänkte berätta nu handlar om mannen som köpte en Rolls-Royce för en! kr. Historien lyder som följer;

En välbeställd man i Stockholm var ute efter en ny bil, gärna lite exklusivare och snabbare än vad folk i allmänhet kör omkring i, ungkarl som han var. För att vara först på tur om något lämpligt objekt skulle dyka upp brukade han gå upp tidigt och skaffa morgontidningarna för att sedan i lugn o ro avnjuta domsamma med kaffe vid köksbordet (detta hände då långt före internets tid). Han var för tillfället utan bil eftersom han hade sålt sin gamla och hade sista tiden gjort ett antal tidiga expeditioner på jakt efter tidningar med förhoppning om det stora fyndet. Kassan var sålunda också gott i ordning.

Efter att ha hällt upp kaffet och slagit upp annonssidorna, och med den blick som bara den får som ofta läser annonser, spanade han sida upp och ner på privatsidorna efter någon intressant bil. Då får han se något som får honom att kallsvettas och nästan hälla kaffet över sig av upphetsning. Inklämd ibland en massa ointressanta bilar står det: ROLLS-ROYCE 1970 års modell, 1 kr och ett telefonnummer.

Tankarna virvlade runt i huvudet när han famlade efter telefonen, var det ett tryckfel. Javisst, det måste det ju vara. Men hur? Kostar bilen 10 000 eller skall det vara 100 000, även det är billigt anser han. Efter att insett att klockan endast är halv 4 på morgonen bestämmer han sig för att avvakta ett par timmar. Dessa timmar visar sig bli dom längsta i hans liv. När klockan närmar sig halv 6, orkar han inte hålla sig utan slår numret med darrande fingrar.

En mycket sömnig röst svarar efter många signaler och vår vän säger med nästan andaktsfull röst: -"Godmorgon, mitt namn är Kalle Svensson (som vi kan kalla honom) jag ringer angående bilen som ni har till salu." -"Godmorgon", svarar det i den andra ändan... -"Ja som sagt jag är intresserad av bilen och jag undrar om jag kan få komma och titta nu på morron?" -"Ja det går bra svarar damen," som nu har vaknat till liv. -"Förlåt, säger Kalle, men priset som står i tidningen, det är naturligtvis fel, vad begär ni för bilen." -"Nej, svarar damen, priset är riktigt, en krona, min man har avlidit för en tid sedan och jag har inget bruk för bilen."

Kalle blir alldeles mållös och vet inte vad han skall säga men ber stammande om adressen och att damen skall hålla på bilen och det lovar hon. Han blir också lovad att omedelbart komma och titta på bilen. Efter en kvart står han utanför en mycket elegant villa och ringer på dörren. En kvinna i sextioårsåldern öppnar och ber honom vänligt att stiga in. -"Jasså, säger damen, ni är intresserad av vår bil?" -"Ja säger Kalle, men varför säljer Ni bilen för en krona, är det något fel på bilen, finns det restskulder, eller vad är det frågan om?" Frågorna formligen sprutar ut ur honom.

-"Neej", säger damen skrattande, "det är inget fel på bilen, och den är kontant betald och min man skötte den som ett barn, körde knappast när det regnade. Den står i garaget, skall vi gå och titta." Kalle känner sig febrig och vet inte om han drömmer. Väl nere i garaget tänds belysningen och en blank jättebil tornar upp sig. -"Ja här står den, säger damen, skall vi göra affär?" -"Ja, säger Kalle, men vet ni inte att detta är en dyrbar och värdefull bil." Samvetet har nu vaknat hos Kalle, ifall det är så att damen inte begriper bättre, ev tror Kalle att hon har problem med det psykiska. -"Jo jag vet," svarar damen, -"jag vet mycket väl vad denna bil är värd. Och jag skall berätta för dig vad som ligger bakom detta låga pris."


-"Min man dog som jag sa för en tid sedan, han var mycket rik, snäll och omtänksam på alla vis. Han hade bara ett fel, han hade ett förhållande sedan lång tid med sin sekreterare, mycket diskret visserligen, och han hade ingen aning om att jag visste allt. När han nu dog, testamenterade han alla tillgångar, villan, allt han ägde till mig." -"Det fanns bara en litet tillägg i hans testamente," fortsatte damen, med ett svårtydbart leende över läpparna, "bilen skulle jag sälja och behållningen skulle oavkortat gå till hans sekreterare för som han uttryckte sig "för lång och trogen tjänst. Det löftet har jag nu infriat, här är bilnycklarna och bilens handlingar så... håll till godo unge man."

Liten hämnd är också hämnd....