torsdag 5 februari 2009

Digitalisering av film

Från grandprix63 ang "digitalisering av film".

Ett litet tips att digitalisera smalfilm, under förutsättning att du har en projektor och en hygglig videokamera. Rigga projektorn som vanligt och spela upp mot en vit, matt vägg eller ett lakan. (ingen reflekterande filmduk) Ett helt vanligt A4-papper går också bra om du placerar grejerna på rätt avstånd.

Placera videokameran så att du kan filma av filmen i så bra kvalitet det bara går. Stäng gärna av ljudet på videokameran, så slipper du höra knattret vid redigeringen i datorn sen. Du får nog prova ett flertal gånger med olika inställningar i videokameran. Använd manuell fokus så inte skärpan ändras under filmningen.

Undvik flimmer genom att ställa in projektorns hastighet till drygt 18 bilder/sekund och kamerans slutar hastighet till 1/50-dels sekund.Ha inte för ljust eller för mörkt när du gör överföringen. Prova dig fram vilket ljus som återger filmen bäst i videokameran.Gör gärna ren smalfilmen före.

Använd någon form av isopropanol, fråga din fotohandlare, och några remsor vitt bomullstyg. Kör filmen i projektorn, torka av filmen när den rullar med fuktade bomullsremsor. Inte för torrt och inte för blött. Det här är ett billigt och bra alternativ till att gå till proffsen, där kan det gå löst på tiotusentals kronor.

Hög kvalitet och stereoljud på filmer från YouTube

grandprix63 ang "Hög kvalitet och stereoljud på filmer från YouTube".

Larsson sökte efter tips och trix för att lägga upp filmer från YouTube på sin blogg. Han fick tips om hur man kan lägga upp videofilmer i hög kvalitet. Jag tipsade fel och blev tvungen att undersöka saken närmare.

Här kommer alltså ett tips som alla bloggare kan ha nytta av. Är man på YouTube kan man lägga till &fmt=18 efter URL-adressen för att få ljud och bild i hög kvalitet, men vill man få samma sak i en inbäddad video på en websida eller blogg, måste det till ett annat tillägg i html-koden. Efter URL:en lägger man till &ap=%2526fmt%3D18 och får därmed spelaren att välja den högre upplösningen av bilden och stereoljud."