onsdag 17 juni 2009

Rikstvåan (nuvarande E6)

Då tid finnes försöker jag att åka gamla vägar som ett alternativ till motorvägen. Då det i början på veckan fanns en anledning att besöka Skåne i ett ärende och tid fanns så undersöktes delar av gamla E6:an.

Det är både sorgligt och spännande att åka gamla riksvägar och se allt förfall, alla nedlagda rörelser, bensinstationer och motell som i bästa fall har blivit en pizzerior. Desto roligare blir det att upptäcka att en del saker räddats och repareras... upptäckte till min glädje en gammaldags kullerstenväg med svart rand i mitten som jag inte visste om (på gamla E6 norr om Hallandsåsen).Motorvägen som i dag går över Hallandsåsen byggdes runt 1975. Har försökt att ta reda på när gamla E6 (som bytte nummer till E6 från Riksväg 2 år 1962) byggdes men inte kommit längre än att det kanske var ett beredskapsarbete från 1930-talet. Hittade i alla fall vägen och tog en tur... mellan hus och ladugårdar ringlade den sig i landskapet... ett och annat övergivet hus hittades också...Vad kan tex detta hus används till från början tro? Vissa detaljer tydde på att det var gammalt och KAN ha används som post eller telegraf.Efter denna kraftansträngning smakade det bra med den obligatoriska kaffekoppen på Motell Hallandsås... men inte såg jag till farbror Sid inte - trots att han enligt egen uppgift brukar besöka etablissemanget...

Riksrasta - Brålanda

Motell Riksrasta i Brålanda har för oss bilister alltid varit ett kärt ställe att stanna och fika på... har nästan inte gått att köra förbi utan att stanna...

Denna anläggning som i minst 50 år varit öppen dygnet runt har nu börjat att ha stängt mellan 24:00 och 06:00... måttligt lustigt härom natten när Larsson kom förbi, kaffesugen och hungrig och möttes av en låst port!!! Ur led är tiden...

Nyheter i dag och Olle Björklund

Uppdaterad 090617

Då Larsson kör bil hela dagarna och sålunda även hör på bilradio så finns inga nyheter som undgår Larsson och tv-tittade på nyheter sker ytterst sällan. Då det är semester för tillfället är jag pga detta inte riktigt uppdaterad på allt som händer.

Därför bänkades det sig framför tv:n på måndag kl 21:00 för att se på Aktuellt.. döm om min förvåning när det under nyhetsinslagen SPELADES HISSMUSIK! Dessutom en förfärlig massa kameraåkning fram och tillbaka samt fyrverkeriliknande effekter bakom och bredvid nyhetsuppläsaren!

Ur led är tiden anser Larsson - detta hade då aldrig fått förekomma på Olle Björklunds tid... då lästes nyheterna upp rakt upp och ner utan dessa showinslag... är det detta som kallas utveckling? Vad blir nästa "grej"? Ihopslaget Rappport, Aktuellt och Svensktoppen? Eller ihopslaget med Melodifestivalen som inom en snar framtid kommer att sändas snart varje helg... eller varje dag? bara en tidsfråga...Sven Olof (Olle) Björklund, född 28 juni 1916 i Botkyrka, död 27 mars 1981 i Örkelljunga, var en svensk skådespelare och TV-reporter.

Björklund genomgick Högre Latinläroverket i Göteborg, Lorensbergsteaterns elevskola 1933-1934, Reimanschule 1934-1935. Royal Academy of Dramatic Art 1936. Han filmdubuterade 1935. Björklund var engagerad vid AB Svensk Filmindustri 1937-1938, samt vid Vasa-Teatern i Stockholm 1938-1939. Han anställdes vid TV på 1950-talet, läste från 1958 nyheterna i TV:s Aktuellt och fick smeknamnet Mr Aktuellt.

Olle Björklund tvingades att sluta vid TV den 5 juli 1961, efter det att han turnerat i folkparkerna mot TV-chefen Nils Erik Bæhrendtz uttryckliga vilja. Han medverkade som gäst i Allsång på Skansen. Den 20 oktober 1964 återkom Björklund i TV-rutan, då han som gäst hos Ulf Thorén läste en dikt om handklaver av Harry Martinson.

Sven Björklund var gift med Ylva, född Dahlström (skilda 8 oktober 1959). Barn: Tony Marianne (född 1939).

Källa: Wikipedia