fredag 26 juni 2009

Aftonväska/kuvertväska

Uppdaterad 090626

Fru Larsson söker en aftonväska/kuvertväska.

Helst vit med svarta prickar men går även bra med helvit. Helst 1950-tal eller där omkring men nyare i "rätt" stil går också bra.

Två handväskor har nu hittats - inga prickar men det gick bra ändå...

Burt Blanca - Le Locomotion

Burt Blanca var en ny erfarenhet - tror aldrig jag hört honom förut... belgare... rock... ja, det fungerar fint... På köpet får man lite verktygsvisningar m m...

Wessels stormarknad - Malmö 1962


Wessels var en numera försvunnen svensk stormarknadskedja med ursprung i det 1911 i Malmö öppnade varuhuset Th. Wessel & Vett, som då var en filial till det välkända Magasin du Nord i Köpenhamn. Varuhuset var inrymt i en pampig byggnad, ritad av August Ewe och Carl Melin, i hörnet av Södergatan och Stora Nygatan och sålde konfektion och bosättningsartiklar. År 1925 övertogs varuhuset av svenska AB Wessels i Malmö.

Fredag den 19 oktober 1962 flyttades verksamheten till det nybyggda stormarknaden i Jägersro, nuvarande Jägersro Center och blev Skandinaviens första stormarknad och den andra i Europa. Man var därigenom också ett av de första varuhusen i Sverige som satsade på en bilburen kundkrets. Butik var på 8 000 m² i ett plan och utanför en parkering för 2 500 bilar.

Vid denna tidpunkt fanns endast kollektivtrafik till Jägersro i samband med tävlingar på travbanan och Wessels satte då in bussar i egen regi från Rosengårdsstaden, där spårvagnarna vände, till varuhuset. I samband med högertrafikomläggningen år 1967 ersattes dock spårvagnarna med bussar som fortsatte till Jägersro.

Wessels utvecklades under 1960- och 70-talen till en stormarknadskedja, antingen genom öppnande av helt nya enheter eller genom köp av befintliga, som Josefssons stormarknad i Borås (öppnat 1969 av postorderföretaget Josefssons), vilket övertogs 1974. År 1977 fusionerades Wessels med en annan varuhuskedja, Bra stormarknad, och fick då namnet B&W. På 1990-talet köptes B&W av KF, som driver verksamheten vidare under namnet Coop Forum.

Byggnaden på Södergatan i Malmö revs kort efter utflyttningen för att ge plats åt Hotell S:t Jörgen. Byggnaden är troligen den mest sörjda av rivningsraseriets offer i Malmö. Begreppet "Wessels hörna" var så välkänt att det levde kvar bland malmöborna i åratal efter att huset rivits.

Källa: Wikipedia