torsdag 24 februari 2011

Ford Sierra VIP -88

I serien Larssons fordon har vi kommit fram till 1999 och en Ford Sierra VIP. Minnesgoda läsare minns kanske att en Polo skickades till skroten efter att den gjort sitt. Varför då en Sierra? Ja, jag hade alltid tyckt om Sierra Kombi, men fram till i dess hade de varit för dyra. I alla fall om motorn är bra och rosten inte fått tag. Denna bil, röd o grann med gröna! rutor verkade vara ett bra renoveringsobjekt.

Eftersom den var matt i lacken så fick det bli en hellack + lackering av stötfångare och handtag m m. Inredningen plockades ur och tvättades med en hyrd mattvätt - innertaket tvättades dock på plats. Efter renovering av bromsar runt om, ny bränsletank, nytt avgassystem och en stor service inklusive byte av kamrem, vattenpump, torkarblad m m blev vagnen mycket trevlig.

Köpte även nya emblem, sidoblinkers, sidolister, stänkskydd, navkapslar och nya gummimattor så vagnen blev i nästan nyskick trots sina 14 000 mil. Var en tid stans finaste Sierra (tyckte jag själv i alla fall).

December 2005 inträffade ett litet missöde med min Sierra då jag och en mottrafikant inte var riktigt överens om vem som hade företräde i en korsning och våra fordon kolliderade. Skadorna på Sierran bedömdes av den utkallade skadereglerare som ej lönsamt - trots bilens skapliga skick - att reparera och lockade med en kontantersättning och inlösen då mottrafikanten ansågs vållande.

Denna bil var min första med 5-växlad låda och min första bil med bränsleinsprutning! Det visade sig vara en bra bil som jag körde ca 6000 mil utan större problem. Det lönar sig att kosta på och göra i ordning ordenligt från början när man skaffar en begagnad vagn! Visst fick jag kosta på ytterligare någon ljuddämpare samt bromsskivor m m förutom vanlig service under årens lopp, men totalt sett var det en mycket bra bil.

Inköpt mars -99.

Efter renovering.

Skrotad våren 2006.

Appropå ambulansen från Falun...

...(Buick -54:an) - även polisbilarna i Falun var av rejäl typ.

Tack till Lennart M.