torsdag 13 januari 2022

Värmskogbron

I Värmskog finns en broförbindelse över sjön Värmeln som heter Värmskogsbron. Bron byggdes 1936 och ersatte en tidigare färjeförbindelse. Den gamla bron ersattes i sin tur av en ny bro 1993.

Alldeles vid brofästet (till vänster i bild och utanför bild) bodde Larssons morfar och mormor, deras brevlåda syns för övrigt till vänster på den gamla bilden. Denna bro har Larsson många minnen av. Det hände mycket vid och på denna bro, spännande var det tex när lastbilar fastnade. Morfar fick också mycken gratis ved då översta stockarna ofta "sopades ner" på vägbanan då de hade lastat lite väl entusiastiskt högt - ingen orkade heller lasta upp stockarna igen. Morfar tackade och tog emot.

En annan spännande händelse var när ungdomar klättrade på brospannen och tom hoppade ner i vattnet från högsta punkten. En farlig sysselsättning som morfar hade som fritidssyssla att försöka förhindra.

Det gamla färjelägret på "morfars sida" av sjön användes som brygga och badställe. 

Morfar och mormor är borta sedan många år - bron är borta, brevlådan är borta, huset är kvar men kraftigt ombyggt - ganska fint trots allt men bäst var nog alltihopa på morfar och mormors tid. 

Det är kul med gamla foto som man känner igen motivet på till skillnad på dessa massor av foto som man inte har en aning om vad eller vem de föreställer.

Den ännu äldre vägen ner till färjelägret syns till höger i bild. Gick tvärs över den nuvarande  vägen, förbi morfars brevlåda till vänster och därefter ner till sjön.

Dagens bro är inte vacker men funktionell. Den gamla bron gick alltså till vänster om denna.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ganska idylliskt på den äldre bilden.

Gittan sa...

Det verkar som dom rivit en del av husen på "annersia" också. =(

Larsson sa...

Ja, den lilla vita stugan på annersi fick stryka på foten...

Larsson sa...

Ja, F.S det var idylliskt. Fina minnen därifrån.