måndag 30 juli 2012

Stina Andersson - Du ska torka dina tårarNågon som vet något om denna "Stina"? Har ev något med Tore Skogman och V. Värmland att göra.

Uppdatering 120730: Fick veta i kväll av Ingmar Nilsson i "Lill-Ingmars" att denna Stina som heter Andersson i efternamn var från Sillerud i Värmland och att hon var vokalist i orkestern "Walthones med Stina" 1969. Stina Andersson bor idag i Kil.

Gunnar Wiklund - 1954Gunnar Wiklund, född 17 augusti 1935 i Luleå, Norrbottens län (Norrbotten), död 29 september 1989 i Lysekil, Västra Götalands län (Bohuslän), var en svensk schlagersångare (basbaryton).

Vid sidan av sitt jobb som bilmekaniker sjöng Wiklund i olika lokala orkestrar i Luleå. Han debuterade som 17-åring med orkestern Swingers. Året därpå spelade han in sin första skiva Dä´ ä´ kärlek. 1959 deltog han i folkparkernas artistforum där han slog igenom med Per-Martin Hambergs finstämda melodi Nu tändas åter ljusen i min lilla stad. Skivan såldes i över 200 000 exemplar.

Två förebilder märks tydligt i det material Wiklund använde, den amerikanske countrysångaren Jim Reeves, vars låtar han gjorde på svenska, och Perry Como. Wiklund hade även framgångar med sånger skrivna av eller förknippade med Hank Williams, Ray Charles, Johnny Mercer, Frank Sinatra och Michel Legrand. Gunnar Wiklund hade totalt 37 låtar på Svensktoppen mellan åren 1962 och 1978. Bland hans största svensktoppshits kan nämnas bland andra Merci Cheri, Vandra vidare, En serenad till dig, Vi ska gå hand i hand och Kan jag hjälpa att jag älskar dig ännu.

Han turnerade flitigt i folkparkerna, uppträdde på krogscener och spelade revy hos Hagge Geigert i Uddevalla och på Lisebergsteatern i Göteborg. Han deltog i Melodifestivalen fyra gånger med sex olika melodier. I slutet av 1960-talet fick han ekonomiska bekymmer då det visade sig att hans agent hade förskingrat pengar och inte skött skatteinbetalningarna. I början av 1970-talet fick Gunnar Wiklund problem med hälsan; han drabbades senare av cancer och dog 54 år gammal. Han ligger begravd på Skogskyrkogården i Stockholm (Kv. 36 – minneslund).

Källa: Wikipedia

Resan till Borås

Den som gör en resa har alltid något att berätta sägs det. Vet inte hur det är med det - kanske är det sant. I går gjorde i alla fall Larssons en resa till Borås för att hälsa på släkt och vänner. 

Att vi fikade vid Vänerns strand utanför Vänersborg är väl inte så mycket att berätta om men att det hängde en VW-bubbla i en kran var mer kanske uppseendeväckande - tydligen hade någon VW-klubb träff. Tyvärr räckte inte tiden till för att stanna till.

I Sollebrunn stannade vi till och tog några foto på den gamla Shellmacken. Det var på tiden - vi har passerat många gånger men det har inte funnits tillfälle att stanna.  Det sas att macken nu var såld så det kanske var på tiden att stanna? 

I Borås renoverade man Röda Kvarn upptäckte vi när vi åt middag. Larsson fick även en gåva av en god vän, Tack Hasse :- ) som för Larsson nog var en av högdpunkterna på resan. Som vanligt gick vår gamla Ford som en klocka...


Ursand utanför Vänersborg.

Shelltappen i Sollebrunn.

Röda Kvarn i Borås - blir nog bra när det blir färdigt.

Man glömde väl inte kvar den här stackaren i kranen? 

En av resans höjdpunkter - gåvan.