söndag 16 december 2012

The Blues Brothers

Kanske det bästa man sett på bio?

Fordon från Cuba

Karl-Erik Stridh har skickat in lite fler bilder och en liten berättelse - den här gången från Cuba. Så här skriver han:

Cuba styrs sen nyåret 1959 av bröderna Castro (inte att förväxlas med den mexikanska gruppen Hermanos Castro) och i början var det ingen konflikt med USA utan den kom 1961 när Cuba försökte tvinga de amerikanska oljeraffinaderierna på ön att raffinera sovjetisk råolja. När de vägrade förstatligades allt och det var grunden till handelsbojkotten mot Cuba. Det innebar att amerikanska bilar importerades t.o.m. 1961. 1963 försökte landet sig på en egen bilproduktion och resultatet är skrattretande. Det ser ut som en rymling från ett tivoli. Invånarna är skickliga på att hålla bilarna i drift men det är ofta fel motor eller fel lister etc på dem. Många är penselmålade och ljusblått verkar vara en standardfärg. Man kan träffa på oväntade bilar som SAAB, Skoda och Simca. 

Man har brist på bussar så därför använder man gärna dragbil och trailer ombyggd till buss. I Havanna kallas de kameler eftersom de har två pucklar. Det är det officiella namnet och det är målat en liten kamel på trailern. Den andra bussvarianten i Camageü har en äldre dragbil och politiska slogans målade på trailern. Gör motstånd och segra. Däremot framgår inte vad man ska göra motstånd mot. Östra Havanna ligger på andra sidan inseglingsleden till hamnen och det finns en vägtunnel under. Här får man inte gå eller cykla så strax före tunneln finns en hållplats med en ramp så att man kan leda sin cykel in i bussen!Motortabell - Chevrolet 1936