torsdag 11 juli 2013

Veckans torsdagsträff...

...gick till den vackert belägna Björknäs Sommargård utanför Arvika och dess café. Där inmundigades det räksmörgåsar m m som den nästan oförberedda personalen bredde för brinnande livet. Bra jobbat!
Solglas - och lite värmländsk mejerihistoria

Larssons kära sambo har glädjande nog blivit mer och mer intresserad av gamla prylar. Det visar inte minst hennes val av sambo! Glasspåsar från Solglass är hennes senaste fynd - tillverkade före 1967 om Larsson fattat historiken nedan rätt.


På 1800-talet fanns det mejerier på en del större gårdar i värmländska lantbruksbygder, som Värmlandsnäs och Ölme/Väse. Senare startades en del bymejerier.

Under 1880-talet kom den nya uppfinningen separatorn allmänt i bruk och satte fart på utvecklingen av mejerier. 1894 fanns det 88 mejerier i Värmland.

1909 bildades Karlstadsortens Mjölkförening, som 1915 byggde mejeri vid Våxnäsgatan (där länsstyrelen nu ligger).

Från 1896 till 1915 bildades 35 andelsmejeriföreningar i länet. En del upphörde efter några år, andra slöt sig samman till mejeriföreningar i åtta större områden (Säfflebygden, Nordmarken, Arvikanejden,Fryksdalen, Klarälvdalen, Filipstadsnejden, Kristinehamnsorten och Karlstadsorten).

1932 bildades Värmlands Mejeriförbund.

1948 gick Säffles och Karlstads mejeriföreningar ihop, och fick året efter sällskap av Arvika.

1959 byggdes Karlstads nya mejeri på Gruvlyckan.

1961 slog sig Fryksdalens och Klarälvdalens föreningar ihop, likaså Nordmarkens och Filipstads.

1967 bildades Värmlandsmejerier. Då fanns mejerier i Karlstad, Säffle, Arvika, Årjäng, Torsby, Munkfors, Filipstad och Kristinehamn. Munkfors lades ner samma år, Säffle 1969, Filipstad och Kristinehamn 1971.Mejeriet i Torsby lades ner 1985.

1991 gick Värmlandsmejerier ihop med Dalamejerier och Södra Hälsinglands Mejeriförening och bildade Milko.

2002 försvann mejeriet i Arvika, och nu är hela den värmländska mejerirörelsen ett minne blott – om man inte räknar det privata mejeriet i Nysäter, som köper mjölk av Milko och tillverkar turkisk yoghurt. Mjölken dit ska i fortsättningen komma från Grådö i Dalarna.

Källa: VF