tisdag 18 februari 2014

NALENNalen är ett nöjespalats på Regeringsgatan 74 i Stockholm, grundat 1888. Ursprungligen var namnet Nationalpalatset, vilket förkortades till Nalen.

Nalens storhetstid grundlades av den tidigare friidrottaren Gustaf "Topsy" Lindblom, som var VD för Nalen mellan 1933 och 1960. Under hans tid var Nalen Stockholms främsta nöjespalats, där alla de stora artisterna framträdde. Swingepokens nalensnajdare hade Nalen som sitt tillhåll. Utöver nalensnajdare med brylkräm i håret och cigarett i mun fanns här de välklädda och raffiga nalenbrudarna med permanentat hår och sugrör i mun.Nalen var stället där "allting händer och fötter".

På 1960-talet började danspalatset förlora sin dragningskraft. Topsy Lindbloms son Hasse gjorde lyckade försök att locka tillbaka publiken med fribiljetter, rabatter och billiga gitarrband, och en vanlig torsdagseftermiddag i mars 1964 kunde en lång kö ringla på Regeringsgatan utanför Nalen. Mellan 1967 och 1997 bedrev LP-stiftelsen sin verksamhet i huset. Under 1990-talet öppnades Nalen igen som nöjeslokal, och den drivs idag av Sami – Svenska artisters och musikers intresseorganisation.

Nalen består idag av ett antal scener, restauranger och barer. En stor scen för större konserter, middagar, dans och konferenser. Därtill en mindre lokal kallad Stacken, där Narva Boxningsklubb tidigare låg, samt en mindre "rockscen" kallad Alcazar. I byggnaden finns även en restaurang och en bar.

Källa: Wikipedia.

Fast Larsson blir inte klok på tiderna. Startade man alltså 13:30 och höll på till 17:00. Startade igen kl 20:00 och höll på till 00:30? Är det så man skall tolka detta? Biografindustin var väl de som höll ut längst med att inte skiva ut tex kl åtta på kvällen 20:00 utan skrev 8.00 eller möjligen ikväll kl 8.

1 kommentar:

Anonym sa...

Adressen var Gata Regerings 74, inget annat!
Falken