onsdag 14 oktober 2015

Slut med museumsbilder

Gästinlägg från Karl-Erik Stridh

Slut med museumsbilder!

Nu kommer några bilder från verkligheten. Jag var förvånad att se en Chevrolet i Tokyo. Det lär bara finnas två grupper i Japan som köper stora amerikanska bilar enligt författaren Dave Barry; tandläkare och yakuza, den välklädda japanska maffian. Dessa är inget problem för den stora allmänheten. Japan är extremt fredligt och det finns öl- och spritautomater längs gatorna. Även andra drycker säljs i automater.

Lådbilar verkar vara högsta mode just nu. I Hiroshima har man fortfarande spårvagnar i trafik. I Kyoto hade man ställt upp dem i parker som kiosker.

Shinkanzen (Bullet Train) introducerades lagom till Tokyo-OS 1964. Eftersom Japan är mycket kuperat är det långa tågtunnlar och nosen har därför ändrats flera gånger för att kunna köra med full fart 300 km/h genom tunnlarna utan att skapa hindrande tryckvågor när luften pressas samman.

På tal om luft. Rökarna trängs allt mer undan. I parker finns särskilda rökbås och på järnvägsstationer finns det ett rökrum.

I Tokyo såg jag även en jordbävningsövningsbil där man kunde ta betäckning under ett bord medan hela bilen skakade. Man bygger för att klara skalv och det är sällan några personskador. I hemmen är exempelvis bokhyllor förankrade i väggarna för att inte välta och på hotellrum finns alltid en ficklampa vid sängen.

Vid byggen, vissa korsningar och parkeringshus kan man se en japansk specialitet: män som dirigerar trafiken med Star Wars-käppar, även om det är en ljusreglerad korsning.

Maten i Japan är god och även om man inte kan läsa menyn finns det vid ingången plastmodeller av alla rätter. En hel by lever på att producera dessa modeller.

Västerländsk mat kan vara exotisk. det finns internationella kedjor medan en lokal restaurang kan tolka det hela på sitt eget sätt, ungefär som det inte är riktig kinamat på restauranger i väst.  


Cocoa lådbil.

Daihatsu Cero.Daihatsu.

Dryckesautomat.

Hiroshima - spårvagn.

Honda.

Kobe - brandstation.

Kyoto P-hus Star Wars.

 Mazda Roadster.

Nagoya - busskö.


Nagoya - så kan en hamburgare också se ut.

Tokyo - Chevrolet.

Tokyo - rökavdelning.

Tokyo - Shinkanzen.

 

Tokyo - jordbävningsövningsbil.

Tokyo - VW food truck.

 Tokyo vägskyltar.


2 kommentarer:

Perra sa...

Detta har varit en mycket intressant bildserie, och kanske blir Japan mitt nästa resmål.

Larsson sa...

Jepp, intressant som Du skriver Perra. Många av dessa okända vagnar är även mycket snygga anser Larsson. Men smaken är som baken...