torsdag 3 september 2015

Cadillac Power


Resebrev från Alaska

Med anledning av veckans måndagsfilm skickade min vän Karl-Erik Stridh detta resebrev från Alaska.

Måndagsfilmen påminde mig om lugnare passager på vatten.

Jag bifogar några bilder från Alaska vilka är cirka 15 år gamla tagna med min gamla kamera och bearbetade i min gamla scanner och även nyare bilder från Kanadas huvudstad Ottawa tagna med digitalkamera för cirka 5 år sedan.

Först lite kuriosa: det engelska ordet "ford" (som substantiv) betyder ett grunt ställe på ett vattendrag där man kan passera gående eller åkande och som verb att genomföra denna passage. Även känt som vadställe.

I Alaska finns den stora nationalparken Denali. Djurlivet kan påminna om Norrland då det finns ripor, björn, bäver, ren (caribou) och älg (moose). Här finns även en stor flod som när vattenståndet är lågt i slutet av sommaren kan passeras på lastbilsflak.

Det finns även annan trafik på sjöar i Alaska. En stor del av staten är väglös så privatflyget är utbrett. Enklast är att ha ett sjöflygplan så att man kan landa på någon sjö. I utkanten av den största staden Anchorage (ankarplats) finns en sjöflygplats där man kan få en plats med en liten verktygsbod. Eftersom fåglar är ett säkerhetsproblem för flyg finns anslag att man inte får mata sjöfåglarna. På området har man även grisar som äter upp äggen för att hålla beståndet nere.

Fairbanks längre norrut har konkurrerat med Kiruna om att vara världens största stad till ytan. Utanför staden finns ett friluftsmuseum med en gammal ångdriven grävmaskin som guldletare använt. Gamla lingrävare har även egenheten att de gräver från sig. Moderna grävmaskiner gräver mot sig.

I Ottawa kan man åka på en stadsrundtur med amfibiebuss som har en speciell ramp den kör ned och upp för när det är dags för sjöutsikten. Kanada är officiellt tvåspråkigt så det finns anslag både på engelska och franska.

Karl-Erik Stridh