söndag 1 maj 2016

Tillbakablick - timmerkörning med häst

I min ungdom så hyrde min styvfar varje vinter under några år in två stycken häståkare till att dra fram timmer.

Vid lov o ledigheter roade det Larsson att vara med dessa "gubbar" någon dag då och då...

Det jag kommer bäst ihåg är vad lydiga och lugna dessa hästar var - inga hårda tag med tyglarna, inga skrik utan bara lugna smackande och låga röster... även Larsson körde häst under ett vakande öga från hästägaren... en annan sak som sitter i minnet är matrasterna i skogen med brasa, kaffe och smörgåsar...

Bilden ser jättegammal ut men är tagen av undertecknad ca 1965.Reprisinlägg från 2009.


Anne Mette TorpI am an Astronaut är en sång som spelades in av den brittiske sångaren Ricky Wilde 1972, då han var elva år gammal. Den är skriven av Rickys far, Marty Wilde samt Peter Shelley.

1973 spelade den norska barn-artisten Anne Mette Torp och Terje Fjærns orkester in sången med norsk text av Eivind Torp och titeln "Jeg er en astronaut". Samma år spelade hon även in sången på svenska med titeln "Jag är en astronaut" som då gavs ut på singel med "Jag skulle önska" som B-sida.

S. Carlberg anges som upphovsman till den svenska texten då den 1974 spelas in av barn från Boo-Nacka musikskola under ledning av Marianne Ottosson, Katarina och Karin Stigmark, Claes Dieden och Göran Wiklund och ges ut på LP-skivan Barnens bästisar.

På engelska handlar texten om ett barn som leker olika äventyrslekar en sen kväll när föräldrarna sover, bland annat att det är en astronaut.

På svenska och norska handlar texten enbart om rymdfart, och att barnet leker att det är en astronaut, och att sängen är den rymdraket det åker i till månen, ser jorden på avstånd och hur liten den verkar, och kommer fram men tycker att det är för mörkt och kallt och åker tillbaka igen.

"I am an Astronaut" spelades 2006 in som cover av gruppen Snow Patrol för Colours Are Brighter, ett samlingsalbum för Rädda barnen. Den fanns också som B-sida till gruppens singel Open Your Eyes.

1985 spelades den även in av Linus Wahlgren.

Punkrocksgruppen Charta 77 släppte 1988 sin coverversion av låten på sin tiotumsskiva White Face, en version som också återfinns på gruppens samlingsalbum Bly.

År 2006 släppte Pernilla Wahlgrens 9-årige son Benjamin Wahlgren Ingrosso, Linus Wahlgrens systerson, en nyinspelning av Jag är en astronaut på singel, med Hej Sofia som B-sida. Texten hade då ändrats igen, och precis som i den engelskspråkiga texten var "astronauten" nu även på väg till Mars.

Det finns även en helt annan svensk text till sången; den handlar om att man ska se upp för bilarna i trafiken, och börjar med orden "När jag går ut och går..."

Källa: Wikipedia.