söndag 8 augusti 2021

Arbetarhandeln, korsningen Hamngatan-Kyrkogatan, Arvika

Uppdaterat 210808

"Arbetarhandeln" - föregångaren till Konsum. Huset revs 1929 då Konsum byggt nytt. Konsum flyttade därifrån omkring 1963 då Domus på Kyrkogatan stod färdigt. Kommer inte ihåg vad det var i butiken först men senare blev det möbelaffär, vitvaruaffär och någon form av lågprisaffär. I dag är det en bra restaurang. 

Konsum 1:an kallades butiken och var den största i V Värmland! Den fungerade också som lagercentral för alla små Konsum som tex Rackstad, Årbotten , Bortan, Glava Glasbruk, Lenungshammar m m!

I den låga byggnaden till vänster ungefär där trapporna i dag fanns Konsum Textil. Den var i två plan, man fick gå ner en trappa i källarplan. Tror det fanns tex täcken, kuddar och sådant nere. På entréplan fanns kläder.

I anslutning till fastigheten fanns lager samt garage för "konsumbilarna" dvs de butiksbussar som for omkring på landet och sålde varor. Senare byggdes den vänstra delen om till Folkets Hus Arken. Garaget och butiksbussarnas lager flyttade till Haga, bakom gamla OK.

Längre upp låg i många år ett café som hette Ritz. S, LO, VF och SR hade även de kontor i huset. Idag är det någon form av ungdomsverksamhet i den gamla danslokalen.

Konsumhuset ritades av chefen för KF:s arkitektbyrå Eskil Sundahl. Byggd av byggmästare Simon V Olsson. Folkets hus ritades av Verner Gjerming. Ritade mängder av byggnader i Arvika under -40, -50 och 60-talen. Byggd av samma firma, Byggnadsfirman Simon Olsson, under epoken 1948-1996 ledd av byggmästare Erik Olsson, son till Simon. Från 1996 och än idag av Simons barnbarn Lars Olsson.

Som kuriosa kan nämnas att ABBA Stikkan Andersson jobbade extra på detta konsum när han gick på Ingesund! Och skrev samtidigt ” jättehitten” Grädde på moset till Snoddas allt enligt Stikkans memoarer.

Källor: Hans Ferner, Leif Höök, Hans Karlsson, Britt Karlsson.


Arbetarhandeln fram till 1920 och nybygget från mitten på 1950-talet.Fastigheten 2010.

Inga kommentarer: