fredag 7 april 2017

Meddelande från Televerket

Gästinlägg från Bengt Carlén

Det fanns en tid då Sveriges växeltelefonister med största säkerhet var den yrkesgrupp som hade den bästa kännedomen om Sveriges befolkning, åtminstone den delen som höll sig med telefon. När telefonsamtalen kopplades manuellt kunde telefonisterna nämligen  avlyssna samtalen precis så mycket som de ville. Begreppet personlig integritet existerade inte och eftersom telefonisterna kände alla till namn och nummer räckte det att den uppringande begärde att få tala exempelvis med Kalle på Gärdet eller Birgit på Mon. Men den 1 juni var det slut med det. Enligt Herr Telekommissarien fick i fortsättningen endast nummeranrop förekomma, inte namn eller något annat.Men vilket förste juni rörde det sig om? Dvs, vilket år? Tänk på det en stund och lämna sedan en kommentar.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Det kan tidigast vara 1953: År 1951 hade Telegrafverket katalog 25 delar varav Stockholmsabonnenterna fyllde tre av dessa. 1953 infördes därför en mindre stilgrad för att spara utrymme. Samma år bytte Kungliga Telegrafverket namn till Televerket, enligt https://sv.wikipedia.org/wiki/Telefonkatalogen_i_Sverige

Larsson sa...

Tack för kommentaren och länktipset Anonym.

CJB sa...

Det var rätt sent som de sista manuella telefonstationerna försvann på småorterna - runt 1969 skulle jag vilja minnas att jag läst. När det gällde de i annonsen verkar ju de vara just mindre, så lite efter 1965 kanske?

Har du facit?

/CJB

Larsson sa...

Fel svar CJB. Ja, jag har facit. Det var ju ett stort spann mellan de orter som automatiserades, 1924 Norra Vasa Stockholm och 1972 Arjeplog.

Larsson sa...

Rätt svar är 1956.