tisdag 14 november 2017

Facit

Uppdaterat reprisinlägg

Länstidningen, 1962.

Vem har bett om...

Reprisinlägg från 2012. Har det blivit bättre - nej, snarare tvärt om.

...att man skulle stycka upp, sälja och privatisera våra gamla fina statliga verk? Inte Larsson i alla fall. Det som dög 1960 duger i dag med. Dessutom har våra förfäder med hårt arbete och skatter byggt upp dessa.

...att man skulle bilda den nya myndigheten Trafikverket? Inte Larsson i alla fall. Vad var det för fel på Vägverket? Eller Kungl. väg- och vattenbyggnadsstyrelsen ?

...att man delade upp SJ i SJ och Banverket? Och sedan styckade upp det igen i småbitar. Inte Larsson i alla fall. Vad var det för fel på att SJ skötte både räls, tåg och fastigheter? samt skötte tågförbindelserna runt om i landet? SAMT, hade en filmdetalj som via färgfilm dokumenterade sin verksamhet till nya generationers fromma.

...att man privatiserade apoteken? Inte Larsson i alla fall. Skall tydligen öka mångfalden! Pyttsan... kommer att bli fem apotek i Charlottenbergs köpcentrum som säljer hårschampo, godis och hudkrämer och inget i anslutning till vårdcentralerna och sjukhusen. Så var det med den mångfalden!

...att man nu kan se elpriserna via börskurvor? Inte Larsson i alla fall. Riskkapitalister och annat löst folk manipulerar på olika sätt så att elpriserna stiger.

...att inte elverket längre är elverket? Inte Larsson i alla fall. Vad var det för fel med att det lokala elverket levererade vår ström? I sina egna ledningar?

...att man inte ser en orange telebil i dag? Inte Larsson i alla fall. Vad var det för fel på Televerket? Som skötte våra telefonförbindelser till oftast full belåtenhet.

...att det nu för tiden finns telefonförsäljare. Inte Larsson i alla fall. Dessa djävulens hantlangare som förpestar tillvaron för folk eller lurar äldre att byta till dyrare telefonabonnemang.

...att man måste välja allt i dag? Inte Larsson i alla fall. Sjukvårds-, el-, tele-, tv-leverantörer m m, m m. Räcker det inte med att vi väljer bil, mat och bostad?

...att allt i dag skall inköpas till billigaste pris bland kommuner och landsting? Inte Larsson i alla fall. Billigt är ofta sämst.

Larsson menar med dessa exempel - som det finns många fler av - att vissa grundläggande samhällsfunktioner såsom tex sjukvård/medicin, el, vatten, skola, vägar och järnväg/tåg borde ha varit kvar i statlig/kommunal/landstingsregi och våra gemensamma värden inte borde ha nedmonterats och överlämnats till riskkapitalister. Larsson vill då rakt inte ha planekonomi men som den oöverskådliga röra det blivit nu med uppdelade konkurrensutsatta affärsdrivande verk m m, där lönsamhet är det viktigaste vill han inte ha.

Det var bättre förr...