måndag 26 februari 2018

Chevrolet -56


EN ÄKTA CHRISTINE

Gästinlägg från Bengt Carlén

2016 besökte jag Martin Sanchez I Riverside, Kalifornien, med familj och Plymouth Fury -58, en av två bevarade av de totalt 22 bilar, Fury och Belvedere som med små avvikelser är samma bil, som filmbolaget Columbia Pictures köpte in för att användas vid inspelningen av Stephen Kings skräckfilm Christine. Och som av en händelse heter Martins fru Christine.

Registreringsnumret är CQB 241 där CQB står för Close Quarters Battle vilket är ett uttryck som används för närstridsteknik i stadsmiljö och 241 står för Two For One som är ett uttryck krypskyttar emellan och betyder att man skjuter två med samma kula.

När inspelningarna var över 1983 fanns det två bilar av de 22 som med stort tålamod skulle kunna bli bil igen. Genom kontakter fick Martin köpa den ena för 900 dollar. Jag frågade Martin om han var säker på att just hans bil var äkta, det finns ju så många Christines runt om i världen som sägs vara äkta. Den frågan hade naturligtvis Martin fått många gånger och han visade mig först bilens chassinummer och sedan filmbolagets förteckning över de inköpta bilarna med registrerings- och chassinummer. Saken var klar!

Under åren som gått har Martin fått många bud på bilen. Jay Leno bjöd Martin till sin fantastiska bilsamling i Burbank, Los Angeles, i syfte att få köpa bilen. Martin drog iväg med Christine men halvvägs exploderade kylaren i bilen vilket Martin tog som ett tecken på att Christine inte ville vara med om en försäljning. Så det är inte bara i filmen som Christine har en egen vilja. En filmproducent bjöd 500.000 dollar för Christine men Martin tackade nej. Det är roligare med en bil som väcker uppmärksamhet i alla sammanhang.