lördag 22 juni 2019

Jesada del 8 - England

Gästinlägg från Karl-Erik Stridh.

Hos Jesada var Storbritannien representerat av allt från det största till det minsta. Störst var en AEC Routemaster. Det är en tvåvåningsbuss som London Transport designade baserat på sina behov och tillverkad av AEC. Då denna buss har gått i London är den röd som är London Transports färg. Engelska bilar var ofta smala eftersom vägarna var smala, vilket syns på denna Austin.

En bil som byggdes i närheten av Belfast på Nordirland var DMC DeLorean. Man hade börjat utvecklingen på 70-talet som en säkerhetsbil men blev senare en sportbil med måsvingedörrar och kaross i rostfritt stål. Avsedd för den amerikanska marknaden och var extremt dyr trots medelmåttiga prestanda. Man sålde bilen några år i början av 80-talet innan luften gick ur den amerikanska marknaden och firman gick i konkurs. Bilen fick senare kultstatus då den användes som tidsmaskin i "Tillbaka till framtiden"-filmerna.

Rootes-koncernen är representerad av sitt lyxmärke Humber. Mini Moke byggdes på hundkojans chassi och hade dess mekanik men desto mindre av skydd mot naturens element.

Sedan följer en riktig karamell och ovanlighet inom bilindustrin. Nash Metropolitan utvecklades av Nash i USA som en småbil eller ekonomibil för den amerikanska marknaden. Produktionen lade man hos Austin och Pressed Steel i Birmingham i England. Bilarna levererades sedan till USA och servades av Nash-handlarna.

Slutligen "världens minsta bil", den brittiska Peel. Inget för den som är rädd av sig i trafiken! Formellt en motorcykel då den har tre hjul.
Inga kommentarer: